Gevulde paprika

Ronnie de Winter • 12 maart 2023

Koolhydraat arm en toch heel voedzaam.

Paprika's hebben prachtige kleuren; groen, rood, geel en oranje. De stoffen die voor deze mooi kleuren zorgen, zijn sterke antioxidanten. Ze geven een mooi huid en beschermen je huid tegen schade van UV straling. Vitamine C, waar de paprika rijk aan is, ondersteunt de aanmaak van collageen waardoor je huid minder snel rimpels gaat vertonen en vitamine E herstelt de huid en maakt hem zacht.


Een verse paprika is stevig en heeft een frisse kleur. Door hem na aankoop even op een koele plek te laten liggen wordt hij donkerder en smaakvoller (zoeter) en komen er meer voedingstoffen in de paprika.

Paprika's zijn bij uitstek geschikt om in de oven te roosteren of te grillen( op de laagste stand). Ze krijgen dan een heerlijke, zoete smaak. Ook door ze te stoven of te smoren worden paprika's zoeter.

Gevulde paprika

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 150 gr rode linzen
  • 1 grote of 2 kleine courgettes
  • 4 rode paprika's
  • verse peterselie
  • 1/2 tl kardamon
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl citroenkerrie
  • 1 tl harissa kruiden
  • 2 laurierblaadjes
  • 1tl kjoriander
  • 1 tl komijnzaad
  • klein beetje venkelzaad
  • schijfje citroen
  • beetje kokosolie
Bereidingswijze:
  • Week de linzen 4 uur in water. Spoel de  linzen af en laat ze in een zeef uitlekken.
  • Kook de linzen met de harissa kruiden, de laurierblaadjes en het kardamonpoeder in ca tien minuten gaar
  • Verwarm de kokosolie in de pan. Rooster hierin het komijnzaad en het venkelzaad.
  • Voeg de stukjes courgettes met de overige kruiden toe en roerbak ze een paar minuten.
  • Bak de gare linzen even heel kort mee en vul dan de paprika's met dit mengsel.
  • Zet de paprika's in een voorverwarmde oven op 180 graden en laat ze in 15 minuten gaar worden.
Lekker met rijst of quinoa en een groene salade.

Over paprika



De schil van de paprika is rijk aan silicium. Dit mineraal heeft helende eigenschappen. Het kan zich omzetten in calcium en het zorgt ervoor dat de wanden van de cellen elastisch blijven. Het is een mineraal dat voor de schoonheid zorgt van onze huid, haar, nagels en tanden. Maar het is ook een belangrijk mineraal voor onze spieren, het kraakbeen, de gewrichtsbanden en pezen. Voedingsmiddelen met silicium vergroten onze botdichtheid. Silicium helpt in ons gebit cariës voorkomen en gaat het loszitten van tanden en kiezen op ouder leeftijd tegen. Het houdt het tandvlees gezond. Spierweefsel wordt flexibel van silicium. Silicium is een verjongings mineraal bij uitstek. 

Silicium komt naast zuurstof het meest voor in de aardkorst. Als siliciumdioxide zit het in zand, gesteente, graniet en kwarts. In voedingsmiddelen zit het vooral in de schil van paprika's, tomaten en komkommers, in haver, brandnetels en hennepbladeren, in radijsjes en bindsla.


Maar paprika bevat meer voedingstoffen die goed zijn voor onze huid, zoals vitamine C, die zorgt voor een goede opbouw van het collageen in het bindweefsel en vitamine E, die onze huid herstelt en vrije radicalen tegen gaat die ontstaan t.g.v. UV straling.

Meer over hun werking en andere belangrijke voedingsstoffen in paprika vind je in de tabel onderaan deze post.


De rode kleur en zoete smaak van de paprika doen het goed in veel gerechten. Paprika is net als aardappels, tomaten, goijbessen en aubergine lid van de nachtschade familie. Ondanks dat het aangeraden wordt niet te vaak en te veel producten te eten uit deze familie (vanwege overgevoeligheidsreacties door de alkaloïden: solanine, tomatine, nicotine en capsaïcine), is het vreemd genoeg goed voor je lichaam regelmatig een beetje van deze producten te eten. 


Het fyto-nutriënt capsaïcine zit met name in de zaadlijsten en de zaden van de paprika en kan irriterend zijn voor de slijmvliezen van het spijsverteringsstelsel. De zaadlijsten en zaden zijn gemakkelijk te verwijderen. Er zit ook wat capsaïcine in de schil. Capsaïne is niet in water oplosbaar maar wel redelijk oplosbaar in vet. Door het toevoegen van olijfolie, pindakaas, notenpasta, zure room of geraspte kaas kun je de scherpe smaak die ontstaat door de capsaïcine wat verzachten.


Belangrijke voedingstoffen in paprika

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Bètacaroteen

    - geeft de vrucht/groente kleur

    - onstekingsremmend

    - kankerwerend

    - beschermt tegen hart- en vaatziekten

    - werkt afweer verhogend

    - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



  • Bioflavonoïden

    - antiviraal

    - antioxidant

    - beiden bescherming tegenlicht en straling

    - leverbeschermend

    - anti kanker

    - antischimmel

    - antibacterieel

    - ontstekingswerend

    - antiallergisch

    - recyclen vitamine C

    - zorgen voor de kleurrijke delen van de plant



  • Capsaïcine

    - is een alkaloïde

    - onstekinsremmend

    - antibactirieel

    - pijnstillend

    - verlicht jeuk

    - slecht in water oplosbaar

    - redelijk in vet oplosbaar


  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More