Ui
Een bolletje met veel gezonde voedingsstoffen!
Rauwe ui bevat veel antioxidanten die voor ons lichaam een gunstige werking hebben. Ook de zwavelverbindingen zijn op zijn best wanneer de ui rauw genuttigd wordt. Rauwe ui heeft door de zwavelverbindingen een scherpe smaak. Deze kun je verzachten door de gesnipperde ui met olie te vermengen. Dan breekt rauwe ui minder op.
Wanneer je rauwe ui niet goed verteert, is het aan te raden in plaats hiervan bieslook of het groen van lente-ui of bos-ui te gebruiken.
Bietjessalade met rauwe ui
- 1 rode ui
- 4 kleine gekookte bietjes
- het groen van een bosui
- 1 appel
- 6 gekookte koude aardappels
- 2 el Griekse yoghurt
- 2 el extra vierge olijfolie
- citroensap
- 3 druiven
- takje munt
- Pel de ui en snipper hem.
- Doe de ui in een schaaltje en schenk de 2 el. extra vierge olijfolie er over heen. Roer het goed door.
- Snijd de koude aardappels in kleine stukjes.
- Snijd de bietjes in kleine blokjes.
- Snijd het groen van de bosui in kleine ringetjes.
- Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in stukjes.
- Doe de appelstukjes in een schaal en sprenkel het citroensap erover. Roer het even door.
- Voeg dan de aardappelstukjes, de bietjes, de groene lente-ui-ringetjes, de gesnipperde ui met olie en de Griekse yoghurt er aan toe en roer alles goed door elkaar.
- Laat het een kwartiertje in trekken.
- Garneer de salade met de 3 druiven en een takje munt.
Over ui
De ui bevat veel zwavelverbindingen die aanzienlijk toenemen wanneer we de ui snijden. Door de zwavel gaan onze ogen tranen en onze neus lopen. Deze zwavelverbindingen ontgiften ons lichaam en werken antibacterieel, antiviraal en antischimmel.
De ui bevat ook antioxidanten. Deze bevinden zich vooral in de buitenste lagen. Rode uien bevatten veel flavonoïden waaronder quercetine. Deze stof kan de bloeddruk verlagen en heeft een positieve invloed op het cholesterol gehalte in het bloed. Ook gaat quercetine botontkalking tegen doordat het de oxidatie en ontstekingen vermindert die gedeeltelijk de oorzaak hiervan zijn.
Quercetine heeft een kankerremmende werking. De ui en al zijn familieleden zoals knoflook, bosui, lente ui, rode ui beschermen ons dan ook tegen kanker.
Hoe ouder de ui is en hoe rijper de ui wordt geoogst hoe meer quercetine de ui bevat.
Andere antioxidanten in de ui verminderen het samenklonteren van bloedplaatjes waardoor trombose voorkomen kan worden.
De ui is licht vochtafdrijvend en gaat een te hoge bloedsuikerspiegel tegen.
Uien hebben een gunstige invloed op de darmflora. Fructaan is hier verantwoordelijk voor. Het is een fructose keten die de gevolgen van gisting en rotting in de darm tegen gaat en een ontstekingsremmende werking heeft. Fructaan is helaas niet voor iedereen af te breken, doordat soms het enzym fructase te weinig of niet aanwezig is. Wanneer het fructaan niet goed verteerd wordt, ontstaat vaak een opgeblazen buik. Door de ui te verhitten wordt het fructaan vaak beter afgebroken.
Belangrijke voedingstoffen in ui
Gerelateerde posts:









