Hazelnoten
met veel omega 9 vetzuren!

De hazelnoot is de voedzame en lang houdbare noot van de hazelaar. De hazelaars groeien het beste in de landen rond de Middellandse Zee. De hazelnoten die bij ons in de winkel liggen komen meestal uit Frankrijk.
Groenten gerecht met hazelnoten
Recept (2 pers)
Ingrediënten:
- 1 prei
- 2 winterwortels
- wat citroensap
- 1/2 blokje groente bouillon
- 1 el extra vierge olijfolie
- 2 el grof gehakte hazelnoten
- peper
- eventueel een beetje geitenkaas
Bereidingswijze:
- Maak de prei en hem snijd in ringetjes.
- Schrap de winterwortels en snijd ze in dunne reepjes van ca 5 cm.
- Verwarm de olie in de pan.
- Laat de reepjes winterwortel hierin ca 5 minuten zachtjes bakken.
- Voeg de prei toe en bak de ringetjes 2 minuten mee.
- Voeg het halve bouillonblokje, klein beetje water, het citroensap en wat peper en breng het aan de kook.
- Laat de worteltjes in 5 - 10 minuten gaar worden.
- Strooi de gehakte hazelnoten er over heen. En eventueel de verkruimelde geitenkaas.
Hazelnoten en havermout als ontbijt
- 5 el fijne havermout
- 1 el hazelnoten
- 1 el kokosvlokken
- 1/2 el pompoenpitten
- 1/2 el goijbessen
- 2 paranoten
- 1 vijg (optioneel)
- 1 tl psylliumvezels
- 200 ml kokosrijstmelk of amandelmelk
- gekookt water
- 1/4 tl cardamon
- 1/4 tl kaneel
- mespuntje kruidnagelpoeder
- 5 draadjes saffraan
- Doe de havermout, 150 ml kokosrijstmelk, wat gekookt water, de cardamon, het kruidnagelpoeder en de kaneel in een steelpannetje.
- Laat het een half uurtje weken. Zo wordt een deel van het fytinezuur van de havermout afgebroken.
- Snijd de vijg in kleine stukjes en hak de paranoten fijn.
- Doe ze samen met de andere ingrediënten in een schaaltje met een klein beetje gekookt water en de rest van de kokosrijstmelk.
- Laat dit ook een half uurtje weken.
- Breng de havermout met weekwater aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes pruttelen.
- Doe het vuur uit en voeg het schaaltje met de andere geweekte ingrediënten toe.
- Roer even goed door.
Over hazelnoten
Hazelnoten zijn niet alleen lekker, ze hebben ook verschillende geneeskrachtige eigenschappen voor hart, bloedvaten en de huid.
Door de oplosbare en onoplosbare vezels in combinatie met het hoge gehalte aan mono onverzadigde vetzuren (omega 9 vetzuren) kunnen hazelnoten het cholesterolgehalte verlagen en de stoelgang verbeteren.
Hoewel hazelnoten best de nodige calorieën bevatten, in de vorm van eiwitten en gezonde vetten, zorgen ze voor een verhoogd metabolisme en een verzadigingsgevoel. Hierdoor zijn ze zeer geschikt om voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde vetzuren te vervangen.
De olie van de hazelnoten is rijk aan vitamine E. Een belangrijke antioxidant die het vet in de noot tegen oxidatie beschermt. Vitamine E beschermt in ons lichaam met name de huid tegen oxidatie en gaat daarmee lichaamsveroudering tegen.
Hazelnoten bevatten verder de vitaminen B1, B2, B3, B5, B6, B11, A, K en de mineralen magnesium, calcium, ijzer, fosfor, zink, mangaan en koper. Ze vullen snel onze mineraal voorraad aan omdat ze neutraal werken op ons lichaam. Juist het bruine velletje, dat de noot omhult, bezit een groot aantal antioxidanten.
Het glycerinemaceraat in hazelnoten heeft een positieve invloed op een disbalans in het zenuwstelsel en is gunstig voor het weefsel van de lever.
Hazelnoten kun je zo als tussendoortje eten. Heel licht geroosterd op een heel zacht vuurtje zijn ze op hun best. Maar grof gehakt in een salade of verkruimeld over een toetje of gebak zijn ze ook erg lekker. Met hazelnoot pasta met een klein beetje citroen sap, wat peper en zout kun je heel goed een salade mee aanmaken. Ook lekker is hazelnootpasta als basis voor een saus met ketjap, sambal, koriander en komijn. Het kan de pindasaus in een oosterse maaltijd vervangen.
Belangrijke voedingstoffen in
Gerelateerde posts:









