Komkommer
Lekker fris als het warm is!
Komkommer kun je verwerken in een saus zoals gedaan wordt in Griekenland. De tzatziki, komkommersaus, combineert goed met sperziebonen of andere verse peulvruchten. maar is ook lekker bij gegrilde groenten of aardappelsalade.
De basis voor tzatziki vormt de komkommer, de Griekse yoghurt, citroensap en extra vierge olijfolie. De kruiden die je erin kunt verwerken kun je steeds aanpassen naar gelang de andere gerechten die je erbij eet.
Dille, dragon, munt, knoflook, knoflook bieslook, bieslook en kervel zijn hier geschikt voor. Maar ook citroenverbena, citroen tijm of citroenmelisse geven een heerlijke smaak. Ook kun je de verschillende kruiden combineren.
De Griekse yoghurt kun je eventueel ook vervangen door kwark. De smaak verandert er iets door evenals de dikte van de saus maar is ook erg lekker.
Tzatziki
- 1/2 komkommer
- 2 el Griekse yoghurt
- 5 takjes verse munt
- beetje citroensap
- klein teentje knoflook
- 1 tl extra vierge olijfolie
- zwarte peper
- zout
- Was de komkommer en rasp hem grof.
- pel de knoflook en snijd hem heel fijn.
- Was de munt, bewaar een paar blaadjes voor de garnering en snijd de andere blaadjes fijn.
- Doe de komkommer in een schaaltjes en roer er de andere ingrediënten doorheen.
- garneer met een paar blaadjes munt
Over komkommer
Komkommers bevatten veel water en maar weinig calorieën. Toch geven ze snel een verzadigingsgevoel. Ze hebben weinig effect op de bloedsuikerspiegel, zijn alkalisch en geven veel energie. Vandaar dat komkommers ook veelvuldig voorkomen in diëten om gewicht te verliezen.
Komkommer is vochtafdrijvend door zijn kalium-natrium verhouding. Hij bevordert hierdoor de ontgiftende werking van de nieren en helpt jicht of artritis tegen te gaan. Komkommers zijn de beste nierreinigers die er bestaan. Ze helpen de nieren en de blaas om afval en stenen af te voeren. Ook bij reuma heeft komkommer een helend effect.
In combinatie met bleekselderij helpt komkommer bij het hydrateren van weefsels en gaat hiermee veroudering van de huid tegen. Zeer schoonheidsbevorderend en reinigend is b.v. een salade van 1 appel, 1 komkommer en 5 stengels bleekselderij.
Komkommers bevat een het enzym: erepsine. Dit enzym zorgt voor een betere vertering van eiwitten en doodt lintwormen.
Gebruik biologische komkommers zodat je ook de schil kunt eten. Deze bevat naast vezels ook silicium, het schoonheidsmineraal voor de huid. Dat is te zien aan de glans van de schil. Ook bevat de schil veel chlorofyl, de stof die zware metalen bindt en zo ons lichaam ontgift.
Komkommer bevat niet heel veel antioxidanten, maar de weinige die hij bevat zijn luteïne en zeaxanthine. Deze stoffen beschermen de ogen tegen de schadelijke uv straling en het blauwe licht van beeldschermen.
Voor mensen die allergisch zijn voor pinda's en pollen kan ook komkommer een allergische reacties uitlokken.
Komkommer bevat veel bètacaroteen de vitaminen B,C en K en de mineralen calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, natrium, zink, koper, mangaan en selenium.
Belangrijke voedingstoffen in komkommer
Gerelateerde posts:









