Pompoenschotel
In weinig tijd een super gezonde maaltijd op tafel!
Pompoenen zien er decoratief uit. Niet alleen in een mand op het terras maar ook op je bord. Pompoenen lenen zich heel goed voor stoofschotels of curry's. En heb je wat meer tijd dan zijn ze ook te vullen en in de oven te bereiden. Als stoofschotel kost de bereiding van pompoen maar weinig tijd en gas. Als je de pompoen in stukjes snijdt, zijn deze in 10 minuten gaar te stoven. Pompoen combineert goed met allerlei andere groenten. Ook peulvruchten smaken heerlijk in combinatie met pompoen.
Gebruik van de oranje pompoen ook de schil ,want die geeft extra smaak.
Pompoenschotel
- 40 gram gele linzen en 30 gram basmati zilvervlies rijst, 4 uur geweekt en gaar gekookt.
- 1/2 grote pompoen
- 1 kleine ui
- 2 kleine teentjes knoflook
- 1 rode peper
- selderijblad
- blauwe druiven
- 1 tl kokosolie
- 1/2 tl komijnzaad
- 1/2 tl zwart mosterdzaad
- paar venkelzaadjes
- 1/2 tl kurkuma
- zwarte peper
- harissa kruiden of saus naar smaak
- Borstel de pompoen goed schoon onder stromend water. Verwijder de pitten en draden en snijd hem in stukjes.
- Pel de ui en de knoflook en snipper ze fijn.
- Was de rode peper, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in kleine stukjes.
- Was de druiven.
- Was het selderij blad en snijd het fijn.
- Doe de kokosolie inde pan. Rooster het komijnzaad, het zwart mosterdzaad en het venkel zaad hierin. Voeg dan de ui, knoflook en rode peper toe en fruit alles een paar minuten. Voeg dan de blokjes pompoen toe. de kurkuma, de zwarte peper en wat water.
- Roer even goed door en laat het op een laag pitjes 10 minuten stoven.
- Voeg de gare rijst en linzen toe, verwarm ze en voeg dan de druiven toe. laat die even een minuutje mee pruttelen.
- Maak de schotel af met selderijblad en voeg harissa kruiden of saus naar smaak toe.

Over pompoen
De schil van de oranje pompoen is eetbaar en geeft een pompoen gerecht veel meer smaak. De schil bevat ook veel belangrijk voedingsstoffen. Het bevat met name veel antioxidanten. Hoe feller de kleur hoe meer gezonde stoffen hij bevat. Pompoen bevat met name veel bètacaroteen, provitamine A. Deze stof beperkt de schade die door vrije radicalen aan hart en vaten ontstaan, is kankerremmend en is uitstekend voor ons immuunsysteem. De stof cucurbitacine in pompoen beschermt de lever en remt de groei van kwaadaardige cellen af. Andere belangrijke antioxidanten in pompoen zijn luteïne en zeaxanthine die beiden de ogen beschermen tegen de schadelijke uv straling van de zon en het blauwe licht van beeldschermen. Deze stoffen kunnen staar en maculadegeneratie voorkomen.
In pompoen vinden we de vitaminen A, B, C en K en de mineralen ijzer, kalium, magnesium, mangaan, fosfor en koper. Een pompoen bevat naast vitaminen, mineralen en antioxidanten ook wat alfalinoleenzuur, een omega 3 vetzuur, die ontstekingsremmend werkt.
Belangrijke voedingstoffen in pompoen
Gerelateerde posts:









