Visschotel met rode groenten
met gezonde anthocyanen!
In deze visschotel zijn tomaten, paprika en aubergine verwerkt. Deze rode en paarse vruchtgroenten bevatten anthocyanen. Dit zijn fytonutriënten met een sterke antioxidantwerking. Rode en paarse groenten en vruchten zijn het rijkst aan deze stoffen.
Deze stoffen beschermen vooral onze ogen en onze hersenen. Anthocyanen beschermen de ogen tegen vrije radicalenvorming door de zon. En ze leveren een bijdrage bij de aanmaak van glutathion waardoor ons lichaam beter kan ontgiften en ze zo onze hersenen kunnen beschermen. Anthocyanen zijn ontstekingsremmers en hebben een positieve invloed op het verlagen van het risico op insulineresistentie en diabetes.
Eet je liever geen vis dan kun je deze vervangen door blokje haloumi of tofu.

Visschotel met rode groenten
- visstukjes (b.v zalm, kabeljauw, schol)
- 1 aubergine
- 4 tomaten
- 2 teentjes knoflook
- 1 puntpaprika
- 1 courgette
- 4 á 5 schijfjes citroen
- paar takjes tijm
- paar takjes
- oregano
- 1 takje rozemarijn
- zwarte peper en zout
- scheutjes olijfolie
- Was de aubergine, snijd het steeltje eraf en snijd hem in stukjes.
- Kook de stukjes in heel weinig water met zout in 10 minuten gaar.
- Was de tomaten en de courgette en snijd ze in stukjes.
- Was de puntpaprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in stukjes.
- Pel het teentje knoflook en snijd hem fijn.
- Doe de tomatenblokjes, de fijn gesneden knoflook, de stukjes courgette, de stukjes puntpaprika en de gare aubergineblokjes in een ovenschaal.
- Voeg de kruiden toe en een scheutje olijfolie.
- Leg de stukjes vis erop en de schijfjes citroen.
- Strooi er wat peper en zout over.
- Zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven en laat het gerecht in 25 minuten op 180 graden gaar worden.
Over aubergine
Aubergine is een vruchtgroente en komt oorspronkelijk uit India. Hij behoort tot de nachtschade familie. De aubergine wordt veel gegeten in landen rond de Middellandse zee, in het Midden oosten en in Azië. In deze landen is de aubergine bekend om haar geneeskracht. Aubergine bevat de paarse/blauwe kleurstof anthocyaan. Deze kleurstof is in wateroplosbaar en valt onder de flavonoïden. Anthocyaan is een antioxidant, heeft een ontstekingsremmend effect, gaat kanker tegen, heeft een positieve invloed op obesitas en op het hart en de bloedvaten. Er zitten 13 belangrijke polyfenolen in de aubergine die ook allemaal net als anthocyaan een sterke antioxidantwerking hebben en waarmee aubergines ons immuunsysteem versterken. De aubergine bevat behoorlijk wat vezels, vitamine B6, B11, C, K en de mineralen mangaan en kalium. Verder bevat ze nog wat vitamine B3 magnesium en koper.
De lekkerste aubergines zijn jong en stevig, met een glanzende schil en een verse groene steel.
Belangrijke voedingstoffen in aubergine
Gerelateerde posts:









