Aardappelpuree

Ronnie de Winter • 5 mei 2024

Op zijn Indisch met wokgroenten

Over aardappelen

Op de juiste manier bereid zijn aardappels goed voor ons. Door de vele vezels geven ze lang een verzadigd gevoel. Ze zijn licht verteerbaar en beschermen het spijsverteringsstelsel tegen ontstekingen en irritaties. Ze bevatten vitamine C en B6 en zijn rijk aan het mineraal kalium.
De aminozuren en vetzuren in aardappels ondersteunen het zenuwstelsel. Echter als hoofdvoedsel geven ze een stijging van de bloedsuikerspiegel. De aardappel heeft een basische invloed op ons lichaam in tegenstelling tot granen die zuurvormend zijn.

Eigenlijk zit alleen de snelle stijging van de bloedsuikerspiegel ons in de weg wat het eten van de aardappel betreft.
Gelukkig zijn daar oplossingen voor:
  • kook de biologische aardappels in de schil ( extra vezels verlagen de glycemische index)
  • kies voor kleine aardappels (meer schil)
  • laat de aardappels voor je ze eet afkoelen zodat er resistent zetmeel ontstaat. ( resistent zetmeel heeft minder invloed op de bloedsuikerspiegel)
  • schenk over de gekookte aardappels een scheut extra vierge olijfolie. ( verlaagt de glycemische index direct)
  • mix de aardappels met andere knollen zoals de bataat.
  • voeg kokosrasp toe aan het aardappel gerecht (kokos is een vezel die de bloedsuikerspiegel sterk verlaagt.)
Gebakken aardappels en friet zijn ongezond. Ze verhogen de bloedsuikerspiegel zeer en bij de bereidingswijze ontstaat het giftige acrylamide.
Oude aardappels aan het eind van de lente zijn minder geschikt om met schil te eten. De schil is dik en de aardappels zijn vaak minder stevig. Deze aardappels zijn heel geschikt voor een puree met groenten. De groenten zorgen dan voor de extra vezels om de glycemische index te verlagen.

Indische aardappelpuree met wokgroenten ( 2 personen)

Aardappelpuree:

Ingrediënten:
  • 500 gr aardappelen
  • 1 1/2 el kokosolie, extra vierge
  • 1/2 ui
  • 2 tomaten
  • 1-2 el kokosmelk
  • 1/2 tl mosterdzaad
  • 1/2 tl komijnzaad
  • 1 el vers gesneden gember
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/4 tl venkelzaad
  • 1/4 tl korianderpoeder
  • 1/2 bosje verse koriander
  • 1/4 tl zwarte peper
  • zout

Bereidingswijze:
  • Kook of stoom de aardappels in de schil, Stoom of kook oude aardappels zonder schil.
  • Stamp ze tot puree
  • Pel de ui en snijd hem fijn
  • Verhit de kokos olie in de pan en bak hierin het mosterdzaad, het komijnzaad , de verse gember en de ui. Fruit het een paar minuten.
  • Snijd de tomaten in stukjes en voeg ze toe. Laat ze even meegaren
  • Vermeng het tomatenmengsel met de aardappelpuree.
  • Roer er de kokosmelk, de kurkuma, het venkel en korianderzaad, zout en peper door.
  • Garneer met verse koriander.
Wokgroenten:

Ingrediënten:
  • 1 paksoi
  • 1/2 rode puntpaprika
  • 1/2 courgette
  • 1 ui
  • 1 el olijfolie extra vierge
  • 1 el verse gember
  • beetje citroensap
  • zwarte peper
  • 1/2 th kurkuma
Bereidingswijze:
  • Maak de groenten schoon en snijd ze fijn.
  • Doe de olie in de pan en fruit de gember en de ui een paar minuten.
  • Voeg dan de puntpaprika toe en bak deze een paar minuten mee.
  • Voeg het witte gedeelte van de paksoi toe een roer bak deze 2 minuten.
  • Zet het vuur uit.
  • Voeg het groene gedeelte van de paksoi, de courgette, de kurkuma, zwarte peper en het citroensap toe en roer goed door.
  • Dien direct op.

Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More