Aardappelpuree
Ronnie de Winter • 5 mei 2024
Op zijn Indisch met wokgroenten
Over aardappelen
Op de juiste manier bereid zijn aardappels goed voor ons. Door de vele vezels geven ze lang een verzadigd gevoel. Ze zijn licht verteerbaar en beschermen het spijsverteringsstelsel tegen ontstekingen en irritaties. Ze bevatten vitamine C en B6 en zijn rijk aan het mineraal kalium.
De aminozuren en vetzuren in aardappels ondersteunen het zenuwstelsel. Echter als hoofdvoedsel geven ze een stijging van de bloedsuikerspiegel. De aardappel heeft een basische invloed op ons lichaam in tegenstelling tot granen die zuurvormend zijn.
Eigenlijk zit alleen de snelle stijging van de bloedsuikerspiegel ons in de weg wat het eten van de aardappel betreft.
Gelukkig zijn daar oplossingen voor:
- kook de biologische aardappels in de schil ( extra vezels verlagen de glycemische index)
- kies voor kleine aardappels (meer schil)
- laat de aardappels voor je ze eet afkoelen zodat er resistent zetmeel ontstaat. ( resistent zetmeel heeft minder invloed op de bloedsuikerspiegel)
- schenk over de gekookte aardappels een scheut extra vierge olijfolie. ( verlaagt de glycemische index direct)
- mix de aardappels met andere knollen zoals de bataat.
- voeg kokosrasp toe aan het aardappel gerecht (kokos is een vezel die de bloedsuikerspiegel sterk verlaagt.)
Gebakken aardappels en friet zijn ongezond. Ze verhogen de bloedsuikerspiegel zeer en bij de bereidingswijze ontstaat het giftige acrylamide.
Oude aardappels aan het eind van de lente zijn minder geschikt om met schil te eten. De schil is dik en de aardappels zijn vaak minder stevig. Deze aardappels zijn heel geschikt voor een puree met groenten. De groenten zorgen dan voor de extra vezels om de glycemische index te verlagen.
Indische aardappelpuree met wokgroenten
( 2 personen)
Aardappelpuree:
Ingrediënten:
- 500 gr aardappelen
- 1 1/2 el kokosolie, extra vierge
- 1/2 ui
- 2 tomaten
- 1-2 el kokosmelk
- 1/2 tl mosterdzaad
- 1/2 tl komijnzaad
- 1 el vers gesneden gember
- 1/2 tl kurkuma
- 1/4 tl venkelzaad
- 1/4 tl korianderpoeder
- 1/2 bosje verse koriander
- 1/4 tl zwarte peper
- zout
Bereidingswijze:
- Kook of stoom de aardappels in de schil, Stoom of kook oude aardappels zonder schil.
- Stamp ze tot puree
- Pel de ui en snijd hem fijn
- Verhit de kokos olie in de pan en bak hierin het mosterdzaad, het komijnzaad , de verse gember en de ui. Fruit het een paar minuten.
- Snijd de tomaten in stukjes en voeg ze toe. Laat ze even meegaren
- Vermeng het tomatenmengsel met de aardappelpuree.
- Roer er de kokosmelk, de kurkuma, het venkel en korianderzaad, zout en peper door.
- Garneer met verse koriander.
Wokgroenten:
Ingrediënten:
- 1 paksoi
- 1/2 rode puntpaprika
- 1/2 courgette
- 1 ui
- 1 el olijfolie extra vierge
- 1 el verse gember
- beetje citroensap
- zwarte peper
- 1/2 th kurkuma
Bereidingswijze:
- Maak de groenten schoon en snijd ze fijn.
- Doe de olie in de pan en fruit de gember en de ui een paar minuten.
- Voeg dan de puntpaprika toe en bak deze een paar minuten mee.
- Voeg het witte gedeelte van de paksoi toe een roer bak deze 2 minuten.
- Zet het vuur uit.
- Voeg het groene gedeelte van de paksoi, de courgette, de kurkuma, zwarte peper en het citroensap toe en roer goed door.
- Dien direct op.
Gerelateerde posts:

Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.