Raapsteeltjes rauw
Een echte lente groente!
Raapjes of mei raapjes zijn kleine eetbare knolletjes. De steeltjes en blaadjes hiervan zijn de zgn. raapsteeltjes. Ze zijn familie van de broccoli en de mosterd. Het is dus eigenlijk familie van de koolsoorten. Raapsteeltjes zijn nu volop te verkrijgen. Je kunt ze niet lang bewaren. Het beste is om ze op de dag van aankoop ook meteen te gebruiken in de maaltijd. Raapsteeltjes hebben een pittige smaak. Deze smaak kun je wat verzachten door een olie toe te voegen b.v. extra vierge olijfolie.
- 1 bosje raapsteeltjes
- 1/2 rode paprika
- 1 kleine ui
- 1 teentje knoflook
- 2 grote aardappels
- 2 el olijfolie
- zwarte peper
- zout
- Schil de aardappels en stoom ze gaar.
- Laat ze afkoelen en snijd ze in kleine stukken.
- Snijd de worteltjes van de raapsteeltjes en was de raapsteeltjes goed.
- Snijd de stengeltjes van de raapsteeltjes in kleine stukjes
- Maak de ui, knoflook en de paprika schoon en snijd ze in kleine stukjes.
- Snijd de blaadjes van de raapsteeltjes in fijne reepjes.
- Doe 1 el olijfolie in een pan en fruit de ui een paar minuten.
- Voeg de paprika toe en bak deze een paar minuten mee.
- Voeg de stukjes stengel van de raapsteeltjes toe en roerbak deze een paar minuten.
- Voeg de fijngesneden knoflook, de in reepjes gesneden blaadjes van de raapsteeltjes en de stukjes aardappel toe.
- Roer goed om.
- Maak op smaak met zwarte peper en zout.
- schenk de rest van de olijfolie erover.
De stof indole-3-carbinol in raapstelen is een ontstekingsremmer en verlaagt evenals de glucosinolaten in raapsteeltjes het risico op kanker. Om deze beiden stoffen volledig te benutten kun je raapstelen het beste niet verhitten. Rauw zijn raapstelen op hun best.
Raapsteeltjes bevatten de vitamines A, B11, C en K, de mineralen ijzer, magnesium,kalium, zink, wat omega 3 vetzuur, vezels en fytonutriënten.
Gerelateerde posts:









