Bloemkool met pompoen
Heerlijk op een koude dag!
Bloemkool behoort de de kruisbloemigen en we eten van deze kool de bloem. Vandaar ook zijn naam. Bloemkool heeft een neutrale smaak en kan daardoor met veel andere groenten gecombineerd worden. Het is van de koolsoorten één van de lichtverteerbaren. Samen met spitskool en Chinese kool. Je kunt bloemkool op verschillende manieren bereiden.
De fytonutriënten in de bleomkool blijven echter het best bewaard bij stomen en roerbakken.
Bloemkool met pompoen
- 1 kleine bloemkool
- 1 kleine oranje pompoen
- 1 potje lupine bonen
- 1 grote ui
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1 tl komijnzaad
- 2 tl kerrie poeder
- 1 tl kurkuma
- 1 tl koriander
- 1/4 tl garam masala
- zwarte peper
- zachte geitenkaas
- beetje water
- 2 schijfjes citroen
- Was de pompoen, snijd hem in moten, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in blokjes.
- Maak de bloemkool schoon en snijd ze in kleine roosjes.
- Pel de ui en snipper hem fijn.
- Spoel de lupine bonen goed af en laat ze uitlekken in een zeef.
- Verwarm de olijfolie in de hapjes pan.
- Fruit de gesnipperde ui hierin en het komijnzaad.
- Voeg dan de koriander en de kurkuma toe en bak de kruiden even mee.
- Voeg dan de blokjes pompoen en de bloemkoolroosjes toe.
- Roer even door elkaar en voeg een beetje water toe.
- Voeg de kerriepoeder, de garam masala en de zwarte peper toe er roer alles goed door.
- Laat het geheel ongeveer 10 minuten pruttelen tot de pompoen gaar is.
- Voeg de uitgelekte lupine bonen erdoor en warm het gerecht even goed door.
- Knijp de schijfjes citroen goed uit boven het gerecht, roer het goed door, proef even of er nog wat van de kruiden moet worden toegevoegd en roer dan de zachte geitenkaas er door.
Over bloemkool
Bloemkool behoort tot de zwavelhoudende groenten.
Zwavel is een essentieel mineraal en is bij tal van processen in ons lichaam betrokken. Zo is het belangrijk voor de galvloeistof, de hersenen, het bindweefsel, het haar, de nagels, de huid, de lever en de alvleesklier. Zwavel is belangrijk voor de lever om te kunnen ontgiften en voor de alvleesklier om insuline aan te maken. Onze good guys in de darmflora maken van zwavel een natuurlijk antibiotica en gaan daarmee infecties tegen. In de spieren (bindweefsel) zorgt zwavel dat er minder melkzuur gevormd wordt waardoor spierkrampen worden verminderd en voorkomen.
Zwavelrijke voedingsmiddelen kunnen gasvorming veroorzaken in de darmen. Door een beetje citroensap aan het koofvocht toe te voegen
kun je dit tegengaan. Het zuur van het citroensap zorgt ook dat de witte kleur tijdens het koken behouden blijft.
Bloemkool is in 10- 15 minuten gaar als je hem stoomt of kookt in een bodempje water.
Belangrijke voedingstoffen in bloemkool
Gerelateerde posts:









