Linzenpuree
Lekker op brood!
Linzen behoren tot de vlinderbloem-familie. Het zijn kleine peulvruchten en vormen een goede vleesvervanger in combinatie met granen. Peulvruchten zijn duurzamer dan vlees en de opbrengst per oppervlakte grond is vele malen groter. Maar ook in het transport, opslag en verwerking zijn peulvruchten duurzamer.
Gedroogde linzen blijven jaren goed. Er zijn veel verschillende soorten linzen. De gele en de rode linzen zijn, doordat ze gespleten en ontveld zijn gemakkelijk te verteren en kosten weinig tijd om te bereiden.
Linzenpuree
- 100 gram gele linzen
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl kurkuma
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1/ blokje groentebouillon
- zwarte peper
- citroensap
- eventueel verse peterselie of koriander
- Week de linzen 4 uur in lauw water met een klein beetje appelciderazijn.
- Spoel de linzen goed af onder koud water en laat ze uitlekken in een zeef.
- Pel de ui en de knoflook en snijd ze grof.
- Kook de linzen in 150 ml water gaar.
- Verwarm de olijfolie in de koekenpan en fruit hierin de ui en de knoflook.
- Voeg de paprikapoeder, het komijnpoeder en de kurkuma toe en bak de kruiden een minuutje mee.
- Als de linzen gaar zijn, voeg dan het uimengsel toe en pureer alles met een staafmixer tot een dikke puree.
- Voeg eventueel nog wat extra water toe.
- Breng op smaak met wat zwarte peper.
- Roer er een beetje citroensap door.
- Garneer met wat fijngesneden verse kruiden, zoals peterselie of koriander.
Over linzen
Linzen zijn van de gedroogde peulvruchten het best verteerbaar en zijn een goede bron van magnesium en eiwitten. In combinatie met granen vormen ze een volwaardige eiwitbron en kunnen vlees vervangen en ons van voldoende energie voorzien.
Dit komt door het aminozuur carnitine. Vlees is rijk aan dit aminozuur. Maar ons lichaam kan dit aminozuur ook zelf samenstellen uit de aminozuren uit peulvruchten en granen. Het is dan wel belangrijk dat je peulvruchten goed kunt verteren.
Er zijn verschillende soorten linzen. De rode en de gele linzen zijn het lichts verteerbaar. Door linzen van te voren 4 uur te weken in lauw water met een klein beetje appelciderazijn en een 1/2 mespuntje zout worden de linzen nog beter verteerbaar.
Linzen en andere peulvruchten zijn erg verzurend voor je lichaam. Dit komt doordat ze rijk zijn aan fytinezuur.
Om fytine zuur te kunnen afbreken, gebruikt je lichaam veel belangrijk mineralen die hiermee verloren gaan voor opname in je lichaam. Over het algemeen krijgen we al veel fytinezuur binnen door de samenstelling van onze maaltijden. Fytinezuur zit ook in chocola, cacao, granen en brood. Door linzen te weken in lauw water breekt het fytine zuur voor een deel af.
Door wat appelciderazijn en zout aan het weekwater toe te voegen , wordt er meer fytinezuur af gebroken.
Na het weken giet je het weekwater af en spoel je de linzen goed met koud water af.
Linzen bevatten eiwitten, koolhydraten en veel vezels. De koolhydraten zijn complexe koolhydraten waarvan een deel resistent zetmeel is. . Ze geven tijdens de vertering langzaam hun suikers af aan het bloed waardoor de bloedsuikerspiegel in balans blijft. Ze zijn een goede leverancier van energie voor ons lichaam en verhogen dan ook onze fysiek prestaties. Resistent zetmeel vormt een prebiotica voor onze darmflora, waardoor bepaalde bacteriën in onze darmen boterzuur aanmaken. Boterzuur is enerzijds weer voedsel voor andere darmbacteriën waardoor de kans op darmontstekingen, overgewicht, kanker en diabetes verminderd wordt.
Linzen zijn rijk aan magnesium en verminderen vermoeidheid.
Ze bevatten nog veel meer goede voedingstoffen (zie tabel hieronder) maar ze hebben zoals elk voedingsmiddel ook een nadeel. Ze bevatten veel purines. Voor mensen met gewrichtsproblemen zoals jicht en artritis doen er goed aan niet te veel linzen in één keer te eten.
Linzen bevatten B- vitamines, (waaronder foliumzuur), vitamine E, de mineralen magnesium, zink, ijzer, mangaan, molybdeen en koper en verschillende antioxidanten.
Belangrijke voedingstoffen in linzen
Gerelateerde posts:









