Snijbiet met een eitje
Verrasend lekker!
Snijbiet behoort tot de Amaranten familie. Deze groente heeft grote groene bladeren met rood, geel of wit gekleurde stengels en nerven.
Zowel het blad als de stengels zijn eetbaar. Snijbiet is gemakkelijk zelf te kweken en zodra de plant wat is gegroeid kun je blad en stengel oogsten. De plant groeit daarna weer aan en op een later tijdstip kan opnieuw geoogst worden. Zo heb je het hele jaar door geregeld wat snijbiet bladeren die je kunt gebruiken in een smoothie of door een salade. Het blad is goed rauw te eten maar de stengels kun je beter roerbakken en daarna toevoegen aan de salade.
Snijbiet kun je stoven, kort koken of roerbakken. Ook een stamppot van snijbiet behoort tot de mogelijkheden. Voeg steeds bij deze bereidingswijzen het blad pas als laatste toe en gaar de stengels wat langer.
Van verse snijbiet zijn de stelen mooi van kleur en de bladeren fris groen. Je kunt snijbiet, net als raapsteeltjes het beste op de dag van aankoop eten, want deze groente verlept snel.
Snijbiet bevat veel vezels. Om de vertering hiervan te bevorderen kun je voor het opdienen van een snijbiet gerecht wat citroensap toevoegen. Het geeft een frisse smaak aan het gerecht en zorgt voor een veel betere vertering van de vezels.
Snijbiet met een eitje
- Snijbiet
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 5 shiitake
- 2 handjes diepvries doperwtjes
- 1 el extra vierge olijfolie
- chilivlokken
- zwarte peper
- citroensap
- 4 gekookte eieren
- Was de snijbiet goed. Snijd de stelen apart van de bladeren en snijd ze in kleine stukjes en de bladeren in dunne reepjes.
- Pel de ui en de knoflook en snijd ze fijn.
- Snijd de shiitake in kleine stukjes.
- Kook de diepvries doperwtjes in weinig water in 5 minuten gaar. Giet ze af.
- Verwarm de extra vierge olijfolie in een hapjespan. Fruit de ui en de knoflook hierin.
- Voeg dan de stukjes shiitake toe en roerbak ze een paar minuten.
- Voeg dan de stukjes stengel van de snijbiet toe en roerbak ze een 5 minuten.
- Voeg dan de reepjes blad toe en roerbak ze tot ze geslonken zijn.
- Voeg de doperwtjes, de chilivlokken en de zwarte peper toe.
- Roer alles goed door en maak het af met wat citroensap.
- Serveer met de in parten gesneden gekookte eieren.
Over snijbiet
Snijbiet, vooral het blad, bevat een aanzienlijke hoeveelheid kalium. Ook ijzer en magnesium zijn vertegenwoordigd. De calcium in snijbiet neutraliseert voor het grootste deel het oxaalzuur en is daardoor niet opneembaar voor ons lichaam. Verder bevat snijbiet vitamine C en vitamine K. Vitamine C is een sterke antioxidant die het immuunsysteem versterkt en vitamine K hebben we nodig voor sterke gezonde botten en om de bloedstolling te reguleren.
De grote hoeveelheid vezels houden de bloedsuikerspiegel in balans en voorkomen daarmee diabetes.
Het bietenrood (betalaïne) in snijbiet is een krachtige antioxidant met ontstekingsremmende werking. Snijbiet bevat nog meer ontstekingsremmende antioxidanten zoals luteïne en zeaxanthine die met name goed zijn voor de ogen en bètacaroteen. Snijbiet is rijk aan nitraat. Het lichaam zet nitraat om in stiksofmonoxide. Deze stof verwijdt de bloedvaten en verlaagt hierdoor de bloeddruk.
Ook bevat snijbiet nog een groot aantal polyfenolen, waaronder syringazuur wat er voor zorgt dat minder suikers omgezet worden in vet.
De vele vezels zijn gunstig voor onze bloedsuikerspiegel. Ze houden deze in balans.
Alle fytonutriënten in snijbiet werken ontgiftend en versterken het immuunsysteem.
Belangrijke voedingstoffen in snijbiet
Gerelateerde posts:









