Doperwtjes
De vitaminen en mineralen zijn gelijkelijk verdeeld in dit kleine bolletje!
Doperwtjes zijn een goede bron van eiwitten, koolhydraten, vezels en belangrijke vitaminen en mineralen. Ook bevat het de nodige fytonutriënten. Verse doperwtjes zijn super lekker maar vaak maar heel kort te verkrijgen of helemaal niet. Diepvriesdoperwtjes zijn dan een goed alternatief. Ze zijn goed te combineren met allerlei groenten en hebben een decoratief effect. Regelmatig deze kleine bolletjes op het menu zetten is qua voedingstoffen beslist aan te raden.
Dopertjes met pompoen en quinoa
- 1 kleine pompoen
- 150 gram doperwtjes (diepvries)
- 1 puntpaprika
- 150 gram quinoa
- 1 kleine ui
- 1 teentje knoflook
- 1 grote portobella
- klein stukje prei
- 1/2 tl komijnzaad
- 1/4 tl venkelzaad
- 1 tl paprikapoeder
- Zwarte peper
- Extra vierge olijfolie
- Week de quinoa 4 uur in water. Spoel de quinoa goed af en kook ze in 10 - 15 minuten in 150 ml water gaar en droog.
- Was de pompoen goed, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in blokjes.
- Was de puntpaprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in stukjes.
- Pel de ui en de knoflook en snijd ze fijn.
- Borstel de portobella schoon en snijd hem in kleine stukjes.
- Was de prei en snijd hem in dunne ringen.
- Verwarm een deel van de olijfolie in de koekenpan en bak hierin de stukjes portobella gaar en bruin. Zet het vuur dan uit.
- Doe de rest van de olijfolie in een hapjespan en fruit hierin het komijnzaad, het venkelzaad, de ui en de knoflook een paar minuten.
- Voeg dan de pompoenblokjes toe, het paprikapoeder en de paprika en bak dit ook even een paar minuten mee.
- Voeg dan een klein beetje water en de doperwtjes toe.
- Breng het aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Voeg dan de preiringetjes toe en laat die nog even mee garen.
- Maak op smaak met zwarte peper.
- Voeg de gare quinoa en de gebakken portobella toe en roer alles goed door elkaar.
Over doperwtjes
Doperwtjes behoren tot de peulvruchten. Ze bevatten veel vezels en ook eiwitten, maar niet alle essentiële eiwitten. Daarom is het belangrijk ook deze peulvruchten te combineren met een graan. Zodat een maaltijd alle essentiële aminozuren bevat die we nodig hebben.
Eiwit is een belangrijke bouwstof voor herstel en spieropbouw als het eiwit alle essentiële aminozuren bevat. Doperwtjes bevatten het aminozuur tryptofaan. Dit aminozuur is nodig voor o.a. de aanmaak van ons gelukshormoon.
Naast eiwitten bevatten doperwtjes ook veel vezels. Zowel de vezels als de eiwitten hebben doordat ze de snelheid van de vertering van de koolhydraten vertragen een regulerend effect op de bloedsuikerspiegel. Zelfs op de lange duur heeft het regelmatig eten van doperwtjes een gunstig effect op een stabielere bloedsuikerspiegel.
De polyfenolen in de doperwt hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Waardoor ze met name preventief maagkanker tegengaan.
Verder is het fyto-oestrogeen coumestrol te vinden in doperwten. Deze stof heeft een positieve invloed op overgangsklachten.
Belangrijke voedingstoffen in doperwtjes
Gerelateerde posts:









