Doperwtjes

Ronnie de Winter • 20 oktober 2024

De vitaminen en mineralen zijn gelijkelijk verdeeld in dit kleine bolletje!

Doperwtjes zijn een goede bron van eiwitten, koolhydraten, vezels en belangrijke vitaminen en mineralen. Ook bevat het de nodige fytonutriënten.  Verse doperwtjes zijn super lekker maar vaak maar heel kort te verkrijgen of helemaal niet. Diepvriesdoperwtjes zijn dan een goed alternatief.  Ze zijn goed te combineren met allerlei groenten en hebben een decoratief effect.  Regelmatig deze kleine bolletjes op het menu zetten is qua voedingstoffen beslist aan te raden.

Dopertjes met pompoen en quinoa

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1 kleine pompoen
  • 150 gram doperwtjes (diepvries)
  • 1 puntpaprika
  • 150 gram quinoa
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 grote portobella
  • klein stukje prei
  • 1/2 tl komijnzaad
  • 1/4 tl venkelzaad
  • 1 tl paprikapoeder
  • Zwarte peper
  • Extra vierge olijfolie
Bereidingswijze:
  • Week de quinoa 4 uur in water. Spoel de quinoa goed af en kook ze in 10 - 15 minuten in 150 ml water gaar en droog.
  • Was de pompoen goed, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in blokjes.
  • Was de puntpaprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in stukjes.
  • Pel de ui en de knoflook en snijd ze fijn.
  • Borstel de portobella schoon en snijd hem in kleine stukjes.
  • Was de prei en snijd hem in dunne ringen.
  • Verwarm een deel van de olijfolie in de koekenpan en bak hierin de stukjes portobella gaar en bruin. Zet het vuur dan uit.
  • Doe de rest van de olijfolie in een hapjespan en fruit hierin het komijnzaad, het venkelzaad, de ui en de knoflook een paar minuten.
  • Voeg dan de pompoenblokjes toe, het paprikapoeder en de paprika en bak dit ook even een paar minuten mee.
  • Voeg dan een klein beetje water en de doperwtjes toe.
  • Breng het aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg dan de preiringetjes toe en laat die nog even mee garen.
  • Maak op smaak met zwarte peper.
  • Voeg de gare quinoa en de gebakken portobella toe en roer alles goed door elkaar.

Lekker met een beetje zachte geitenkaas.

Over doperwtjes


Doperwtjes behoren tot de peulvruchten. Ze bevatten veel vezels en ook eiwitten, maar niet alle essentiële eiwitten. Daarom is het belangrijk ook deze peulvruchten te combineren met een graan. Zodat een maaltijd alle essentiële aminozuren bevat die we nodig hebben.

Eiwit is een belangrijke bouwstof voor herstel en spieropbouw als het eiwit alle essentiële aminozuren bevat. Doperwtjes bevatten het aminozuur tryptofaan. Dit aminozuur is nodig voor o.a. de aanmaak van ons gelukshormoon.

Naast eiwitten bevatten doperwtjes ook veel vezels.  Zowel de vezels als de eiwitten hebben doordat ze de snelheid van de vertering van de koolhydraten vertragen een regulerend effect op de bloedsuikerspiegel.  Zelfs op de lange duur heeft het regelmatig eten van doperwtjes een gunstig effect op een stabielere bloedsuikerspiegel.

De polyfenolen in de doperwt hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Waardoor ze met name preventief maagkanker tegengaan.

Verder is het fyto-oestrogeen coumestrol te vinden in doperwten. Deze stof heeft een positieve invloed op overgangsklachten.


Belangrijke voedingstoffen in doperwtjes

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More