Courgettesoep

Ronnie de Winter • 13 oktober 2024

Heerlijk als lunch!

Courgette en pompoen behoren tot dezelfde familie. En dat is te zien aan de planten en de vruchten. De planten lijken wel wat op elkaar met hun grote bladeren, hun kruipende voortgang, hun gele bloemen en de manier waarop ze vrucht dragen.

De courgette kweek je gemakkelijk in eigen tuin. Maar geeft hem wel de ruimte. Het wordt een grote plant met grote bladeren en kruipt als het ware je tuin door. Als je niet zoveel ruimte in je tuin hebt, kun je hem ook over je terras laten kruipen en zelfs omhoog langs een schutting. Er komen meerdere vruchten aan één plant. Laat de courgettes echter niet te groot worden, maximaal 30 cm, anders gaan ze melig smaken. Je kunt ze al vanaf 7 cm lang oogsten.

Courgettesoep

 (2 pers)

Ingrediënten:
  •     1 grote of twee kleine courgettes
  •     1 kleine ui of 3 bosuitjes
  •     2 theelepels olijfolie(of ghee)
  •     1 groente bouillonblokje (tijm,basilicum)
  •     300- 500 ml water
  •     2 dessertlepels haverroom (of zure room) optioneel
  •     peper
  •     verse basilicum
Bereidingswijze:
  • Verwarm de ghee of olijfolie in een pan en doe er de gewassen en fijn gesneden (bos) ui bij. Laat ze even glazig worden. 
  • Voeg dan de gewassen en in stukjes gesneden courgette toe en roerbak het heel eventjes. 
  • Voeg het groentebouillonblokje en het water toe.
  • Breng het aan de kook.Laat het ca. 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Doe het vuur uit en pureer de soep met een staafmixer.
  • Verdeel de soep over twee soepkommen, doe in elke soepkom een dessertlepel zure room of haverroom en garneer met de fijn gesneden verse basilicum. 

Geef er een salade met noten bij. (of een salade met haloumi (schapenkaas)

    Over courgette


    Courgettes bevatten veel oplosbare en niet- oplosbare vezels. Deze vezels binden zich aan de galzuren. Hierdoor zal de lever cholesterol aan het lichaam onttrekken om meer galzuur te kunnen produceren, waardoor het choletsterolgehalte in het lichaam wordt verlaagd. De aanwezige vitamine A en C in de courgette gaan oxidatie van het cholesterol tegen in de bloedvaten en verminderen hiermee de kans op slagaderverkalking.

    De hoeveelheid vezels zorgen voor een verzadigend gevoel.

    Hoe jonger de courgettes zijn, hoe beter verteerbaar.  Ze bevatten dan minder zaadjes en cellulose.  Ze zijn dan ook heel geschikt als eerste groente voor baby's. Ook voor mensen met maagproblemen of een maagzweer zijn courgettes een heel geschikte vruchtgroente.

     

    Courgette heeft een zachte neutrale smaak en kan gekookt, gebakken of rauw worden gegeten en zijn gemakkelijk te combineren met andere groenten.

    Courgettes smaken lekker met paprika en tomaat maar ook met wat haloumi of met zalm en tijm.

    Rauw kun je ze in plakje geschaafd toevoegen aan een salade of op brood doen. Lekker met een schijfje tomaat.

    Wanneer je courgette in plakjes of stukjes kookt, doe dat dan in weinig water om zo om met name het verlies aan antioxidanten tegen te gaan.  De blokjes of schijfjes zijn heel snel gaar.


    Courgette bevat fenolen en carotenoïden (waaronder luteïne), die kankerwerend zijn.  De vele vezels helpen met name darmkanker te voorkomen.

    De vitamine A en C  in courgette werken samen met het in de vrucht aanwezige  koper en gaan zo ontstekingen tegen. Ook remmen ze ziekten die gerelateerd zijn aan ontstekingen zoals reumatische aandoeningen en verlichten ze de pijn die met deze ontstekingen gepaard gaan.


    Belangrijke voedingstoffen in courgette

    • Vitamine A

      - is goed voor de ogen

      - kan staar voorkomen op latere leeftijd

      - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

      - is goed voor de huid

      - is betrokken bij de ijzeropname

    • Vitamine B1 (Thiamine)

      - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

      - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

      - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



    • Vitamine B2

      - speelt een rol bij de eiwitvertering

      - voorkomt spierkramp

      - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

      - voorkomt migraine

      - verbetert de huid

      - repareert spierweefsel

    • Vitamine B6

      - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

      - geeft energie

      - helpt de lever bij de ontgifting

      - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

    • Vitamine C

      - ondersteunt het immuunsysteem

      - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

      - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

      - biedt bescherming tegen kanker

      - het beschermt ons tegen infecties en virussen

      - verbetert onze stessbestendigheid

      - verhoogt onze vitaliteit



    • Calcium

      - nodig voor de botopbouw

      - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

      - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

      - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


    • Fosfor

      - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

      - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

      - is een grondstof voor energie in de spieren

      - is belangrijk voor een juiste nierwerking


    • IJzer

      - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

      - ondersteunt de celfunctie

      - vermindert vermoeidheid

      - zorgt voor aanmaak van maagzuur

      - is een onderdeel van de spieren

    • Kalium

      - reguleert de bloeddruk

      - goed voor een normaal hartritme

      - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

      - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

      - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

      - regeleert de zuur- base balans

      - helpt bij de energieproductie


    • Koper

      - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

      - is belangrijk voor de productie van celenergie

      - nodig voor pigment aanmaak

      - bevordert de ijzeropname

      - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

    • Zink

      - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

      -gaat vermoeidheid tegen

      - ondersteunt de celfunctie

      - helpt ons afweersysteem

      - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

      - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

      - is nodig voor de opname van B vitaminen

      - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

      - het voorkomt diabetes

      - gaat veroudering tegen

    • fytonutriënten

      - ontstekingsremmend

      - kankerremmend

      - gaan ziektes en veroudering tegen

      - maken vrije radicalen onschadelijk

      - cholesterol verlagend



    • Bètacaroteen

      - geeft de vrucht/groente kleur

      - onstekingsremmend

      - kankerwerend

      - beschermt tegen hart- en vaatziekten

      - werkt afweer verhogend

      - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



    • Vezels

      - zijn belangrijk voor onze darmflora

      - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

      - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

      - verhogen de spijsverteringssnelheid

      - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

      - helpen ontgiften

      - vergroten onze weerstand

      - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

      - verlagen het cholesterolniveau.

      - werken als probiotica

    Gerelateerde posts:

    mus in aquarel
    door Ronnie de Winter 15 juni 2025
    Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
    snijbonen
    door Ronnie de Winter 8 juni 2025
    Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
    Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
    door Ronnie de Winter 1 juni 2025
    Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
    Penseel en Pollepel
    door Ronnie de Winter 25 mei 2025
    Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
    door Ronnie de Winter 18 mei 2025
    Het is weer tijd voor asperges. Ze zijn volop te verkrijgen in de maanden mei en juni. Asperges zijn heerlijk om als groenten te eten. Meestal worden de asperges dan geschild en worden de harde onderkanten verwijderd. Maar als soep kun je juist deze schillen en harde onderkanten gebruiken om er bouillon van te trekken die de soep een heerlijke smaak geven. Door wat roomboter toe te voegen krijgt de soep een wat vollere smaak dan wanneer je alleen olijfolie gebruikt.
    door Ronnie de Winter 4 mei 2025
    In de zomermaanden is het lekker om koolrabi rauw in een salade te eten. Dan is hij heerlijk knapperig en fris. In combinatie met wortel en appel maak je in een mum van tijd een heerlijke salade voorbij de lunch of als bijgerecht bij vlees of vis.
    door Ronnie de Winter 27 april 2025
    Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet. Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak. Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat. Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
    door Ronnie de Winter 27 april 2025
    Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
    door Ronnie de Winter 20 april 2025
    Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
    door Ronnie de Winter 13 april 2025
    Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
    Show More