Courgettesoep

Ronnie de Winter • 13 oktober 2024

Heerlijk als lunch!

Courgette en pompoen behoren tot dezelfde familie. En dat is te zien aan de planten en de vruchten. De planten lijken wel wat op elkaar met hun grote bladeren, hun kruipende voortgang, hun gele bloemen en de manier waarop ze vrucht dragen.

De courgette kweek je gemakkelijk in eigen tuin. Maar geeft hem wel de ruimte. Het wordt een grote plant met grote bladeren en kruipt als het ware je tuin door. Als je niet zoveel ruimte in je tuin hebt, kun je hem ook over je terras laten kruipen en zelfs omhoog langs een schutting. Er komen meerdere vruchten aan één plant. Laat de courgettes echter niet te groot worden, maximaal 30 cm, anders gaan ze melig smaken. Je kunt ze al vanaf 7 cm lang oogsten.

Courgettesoep

 (2 pers)

Ingrediënten:
  •     1 grote of twee kleine courgettes
  •     1 kleine ui of 3 bosuitjes
  •     2 theelepels olijfolie(of ghee)
  •     1 groente bouillonblokje (tijm,basilicum)
  •     300- 500 ml water
  •     2 dessertlepels haverroom (of zure room) optioneel
  •     peper
  •     verse basilicum
Bereidingswijze:
  • Verwarm de ghee of olijfolie in een pan en doe er de gewassen en fijn gesneden (bos) ui bij. Laat ze even glazig worden. 
  • Voeg dan de gewassen en in stukjes gesneden courgette toe en roerbak het heel eventjes. 
  • Voeg het groentebouillonblokje en het water toe.
  • Breng het aan de kook.Laat het ca. 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Doe het vuur uit en pureer de soep met een staafmixer.
  • Verdeel de soep over twee soepkommen, doe in elke soepkom een dessertlepel zure room of haverroom en garneer met de fijn gesneden verse basilicum. 

Geef er een salade met noten bij. (of een salade met haloumi (schapenkaas)

    Over courgette


    Courgettes bevatten veel oplosbare en niet- oplosbare vezels. Deze vezels binden zich aan de galzuren. Hierdoor zal de lever cholesterol aan het lichaam onttrekken om meer galzuur te kunnen produceren, waardoor het choletsterolgehalte in het lichaam wordt verlaagd. De aanwezige vitamine A en C in de courgette gaan oxidatie van het cholesterol tegen in de bloedvaten en verminderen hiermee de kans op slagaderverkalking.

    De hoeveelheid vezels zorgen voor een verzadigend gevoel.

    Hoe jonger de courgettes zijn, hoe beter verteerbaar.  Ze bevatten dan minder zaadjes en cellulose.  Ze zijn dan ook heel geschikt als eerste groente voor baby's. Ook voor mensen met maagproblemen of een maagzweer zijn courgettes een heel geschikte vruchtgroente.

     

    Courgette heeft een zachte neutrale smaak en kan gekookt, gebakken of rauw worden gegeten en zijn gemakkelijk te combineren met andere groenten.

    Courgettes smaken lekker met paprika en tomaat maar ook met wat haloumi of met zalm en tijm.

    Rauw kun je ze in plakje geschaafd toevoegen aan een salade of op brood doen. Lekker met een schijfje tomaat.

    Wanneer je courgette in plakjes of stukjes kookt, doe dat dan in weinig water om zo om met name het verlies aan antioxidanten tegen te gaan.  De blokjes of schijfjes zijn heel snel gaar.


    Courgette bevat fenolen en carotenoïden (waaronder luteïne), die kankerwerend zijn.  De vele vezels helpen met name darmkanker te voorkomen.

    De vitamine A en C  in courgette werken samen met het in de vrucht aanwezige  koper en gaan zo ontstekingen tegen. Ook remmen ze ziekten die gerelateerd zijn aan ontstekingen zoals reumatische aandoeningen en verlichten ze de pijn die met deze ontstekingen gepaard gaan.


    Belangrijke voedingstoffen in courgette

    • Vitamine A

      - is goed voor de ogen

      - kan staar voorkomen op latere leeftijd

      - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

      - is goed voor de huid

      - is betrokken bij de ijzeropname

    • Vitamine B1 (Thiamine)

      - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

      - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

      - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



    • Vitamine B2

      - speelt een rol bij de eiwitvertering

      - voorkomt spierkramp

      - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

      - voorkomt migraine

      - verbetert de huid

      - repareert spierweefsel

    • Vitamine B6

      - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

      - geeft energie

      - helpt de lever bij de ontgifting

      - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

    • Vitamine C

      - ondersteunt het immuunsysteem

      - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

      - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

      - biedt bescherming tegen kanker

      - het beschermt ons tegen infecties en virussen

      - verbetert onze stessbestendigheid

      - verhoogt onze vitaliteit



    • Calcium

      - nodig voor de botopbouw

      - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

      - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

      - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


    • Fosfor

      - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

      - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

      - is een grondstof voor energie in de spieren

      - is belangrijk voor een juiste nierwerking


    • IJzer

      - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

      - ondersteunt de celfunctie

      - vermindert vermoeidheid

      - zorgt voor aanmaak van maagzuur

      - is een onderdeel van de spieren

    • Kalium

      - reguleert de bloeddruk

      - goed voor een normaal hartritme

      - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

      - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

      - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

      - regeleert de zuur- base balans

      - helpt bij de energieproductie


    • Koper

      - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

      - is belangrijk voor de productie van celenergie

      - nodig voor pigment aanmaak

      - bevordert de ijzeropname

      - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

    • Zink

      - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

      -gaat vermoeidheid tegen

      - ondersteunt de celfunctie

      - helpt ons afweersysteem

      - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

      - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

      - is nodig voor de opname van B vitaminen

      - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

      - het voorkomt diabetes

      - gaat veroudering tegen

    • fytonutriënten

      - ontstekingsremmend

      - kankerremmend

      - gaan ziektes en veroudering tegen

      - maken vrije radicalen onschadelijk

      - cholesterol verlagend



    • Bètacaroteen

      - geeft de vrucht/groente kleur

      - onstekingsremmend

      - kankerwerend

      - beschermt tegen hart- en vaatziekten

      - werkt afweer verhogend

      - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



    • Vezels

      - zijn belangrijk voor onze darmflora

      - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

      - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

      - verhogen de spijsverteringssnelheid

      - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

      - helpen ontgiften

      - vergroten onze weerstand

      - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

      - verlagen het cholesterolniveau.

      - werken als probiotica

    Gerelateerde posts:

    Groene aspergesoep met geitenkaas
    door Ronnie de Winter 27 juli 2025
    Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
    wilgen aquarel
    door Ronnie de Winter 20 juli 2025
    Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
    Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
    door Ronnie de Winter 13 juli 2025
    Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
    Een aquarel van een molen
    door Ronnie de Winter 6 juli 2025
    Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
    Paksoi stamppot
    door Ronnie de Winter 29 juni 2025
    Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
    Groentepasta met paddenstoelen
    door Ronnie de Winter 22 juni 2025
    Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
    mus in aquarel
    door Ronnie de Winter 15 juni 2025
    Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
    snijbonen
    door Ronnie de Winter 8 juni 2025
    Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
    Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
    door Ronnie de Winter 1 juni 2025
    Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
    Penseel en Pollepel
    door Ronnie de Winter 25 mei 2025
    Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
    Show More