Courgettesoep
Heerlijk als lunch!
Courgette en pompoen behoren tot dezelfde familie. En dat is te zien aan de planten en de vruchten. De planten lijken wel wat op elkaar met hun grote bladeren, hun kruipende voortgang, hun gele bloemen en de manier waarop ze vrucht dragen.
De courgette kweek je gemakkelijk in eigen tuin. Maar geeft hem wel de ruimte. Het wordt een grote plant met grote bladeren en kruipt als het ware je tuin door. Als je niet zoveel ruimte in je tuin hebt, kun je hem ook over je terras laten kruipen en zelfs omhoog langs een schutting. Er komen meerdere vruchten aan één plant. Laat de courgettes echter niet te groot worden, maximaal 30 cm, anders gaan ze melig smaken. Je kunt ze al vanaf 7 cm lang oogsten.
Courgettesoep
- 1 grote of twee kleine courgettes
- 1 kleine ui of 3 bosuitjes
- 2 theelepels olijfolie(of ghee)
- 1 groente bouillonblokje (tijm,basilicum)
- 300- 500 ml water
- 2 dessertlepels haverroom (of zure room) optioneel
- peper
- verse basilicum
- Verwarm de ghee of olijfolie in een pan en doe er de gewassen en fijn gesneden (bos) ui bij. Laat ze even glazig worden.
- Voeg dan de gewassen en in stukjes gesneden courgette toe en roerbak het heel eventjes.
- Voeg het groentebouillonblokje en het water toe.
- Breng het aan de kook.Laat het ca. 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Doe het vuur uit en pureer de soep met een staafmixer.
- Verdeel de soep over twee soepkommen, doe in elke soepkom een dessertlepel zure room of haverroom en garneer met de fijn gesneden verse basilicum.
Over courgette
Courgettes bevatten veel oplosbare en niet- oplosbare vezels. Deze vezels binden zich aan de galzuren. Hierdoor zal de lever cholesterol aan het lichaam onttrekken om meer galzuur te kunnen produceren, waardoor het choletsterolgehalte in het lichaam wordt verlaagd. De aanwezige vitamine A en C in de courgette gaan oxidatie van het cholesterol tegen in de bloedvaten en verminderen hiermee de kans op slagaderverkalking.
De hoeveelheid vezels zorgen voor een verzadigend gevoel.
Hoe jonger de courgettes zijn, hoe beter verteerbaar. Ze bevatten dan minder zaadjes en cellulose. Ze zijn dan ook heel geschikt als eerste groente voor baby's. Ook voor mensen met maagproblemen of een maagzweer zijn courgettes een heel geschikte vruchtgroente.
Courgette heeft een zachte neutrale smaak en
kan gekookt, gebakken of rauw worden gegeten en zijn gemakkelijk te combineren met andere groenten.
Courgettes smaken lekker met paprika en tomaat maar ook met wat haloumi of met zalm en tijm.
Rauw kun je ze in plakje geschaafd toevoegen aan een salade of op brood doen. Lekker met een schijfje tomaat.
Wanneer je courgette in plakjes of stukjes kookt, doe dat dan in weinig water om zo om met name het verlies aan antioxidanten tegen te gaan. De blokjes of schijfjes zijn heel snel gaar.
Courgette bevat fenolen en carotenoïden (waaronder luteïne), die kankerwerend zijn. De vele vezels helpen met name darmkanker te voorkomen.
De vitamine A en C in courgette werken samen met het in de vrucht aanwezige koper en gaan zo ontstekingen tegen. Ook remmen ze ziekten die gerelateerd zijn aan ontstekingen zoals reumatische aandoeningen en verlichten ze de pijn die met deze ontstekingen gepaard gaan.
Belangrijke voedingstoffen in courgette
Gerelateerde posts:









