Boerenkoolstampot vegetarisch
met champignons en kaas!
Boerenkoolstamppot wordt lekker door het toevoegen van de rookworst. Die geeft de stamppot zijn smaak! Wil je liever geen vlees eten dan kun je kiezen voor een vegetarische rookworst, maar ook champignons en kaas zijn goede alternatieven om de stamppot meer smaak te geven. Wil je nog wat meer bite voeg dan nog wat cashewnoten toe.
En heb je moeite met de vertering van koolsoorten voeg een klein schijfje citroen toe bij het koken of roerbakken van de kool. Je verteringsstelsel zal er blij mee zijn!
Boerenkoolstamppot vegetarisch
- kruimige aardappelen
- boerenkool
- rode punt paprika
- grove mosterd
- kastanje champignons
- knoflook
- kokosolie
- schijfje citroen
- zout
- Kook de aardappels in weinig water gaar.
- Was de boerenkool en snijd hem heel fijn.
- Maak de puntpaprika schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in kleine stukjes.
- Borstel de champignons schoon en snijd ze in stukjes.
- Doe de kokosolie in de pan en bak hier de champignonstukjes gaar.
- Houd de gebakken champignons apart.
- Voeg de paprika stukjes en de boerenkool aan de pan toe en roer bak deze een paar minuten.
- Voeg de fijn gesneden knoflook toe en het schijfje citroen en roer alles goed door.
- Prak de groente mix door de gare aardappels en roer er de mosterd door heen.
- Maak op smaak met zout.
Over boerenkool
Boerenkool smaakt licht bitter. De kool wordt zoeter als er nachtvorst overheen is geweest. Heeft het echt nog niet gevroren dan kun je de boerenkool ook met het verkoelende korianderzaad wat zoeter van smaak maken.
Bittere groenten zijn goed voor de lever. Ze stimuleren de ontgifting van de lever. Door regelmatig bittere groenten te eten houd je je lever op orde. Hij kan daardoor zijn functie goed uitvoeren.
Boerenkool wordt nog al eens rauw aan smoothies toegevoegd. Rauw bevat boerenkool de meeste voedingsstoffen, maar is hij ook het moeilijkst te verteren. Daarom kies ik ervoor om de boerenkool kort ( 5 - 7 ) minuten te koken, te roerbakken of te stoven. Dan verteert boerenkool het beste en kun je dus ook profijt hebben van al die goede stoffen die boerenkool bezit.
Wanneer je de boerenkool wast en fijn snijdt en een poosje laat liggen neemt het aantal glucosinolaten in de boerenkool aanzienlijk toe. Deze antinutriënten maakt de boerenkoolplant aan om zichzelf te beschermen tegen insectenvraat. Het snijden lijkt voor de boerenkool op insectenvraat en daardoor gaat het blad extra glucosinolaten aanmaken om zich beter te beschermen. Door verhitten neemt het aantal glucosinolaten weer af. Een tweede reden om boerkool slechts kort te koken.
Glucosinolaten beschermen ons tegen kanker en komen in alle koolsoorten voor.
Boerenkool bevat bijna alle vitamines en mineralen. M vooral (pro)vitamine A, B2, B6, C, foliumzuur en calcium zijn sterk vertegenwoordigd in boerenkool.
Belangrijke voedingstoffen in boerenkool
Gerelateerde posts:









