Broccoli
Met paprika en courgette!
Broccoli is een uitermate gezonde groente. Ik vind hem echter niet zo lekker en krijg er vaak een opgeblazen gevoel van. De oorzaak zijn de stugge vezels met name van de steel. Ik heb er iets op gevonden zodat ik toch deze groente met smaak eet zonder klachten.
Allereerst snijd ik de roosjes van de steel en ook de steeltjes van de roosjes. Deze steeltjes bevatten de taaiste vezels. Ik snijd de steeltjes heel klein. De roosjes pluk ik ook nog verder van de steeltjes af en maak zo klein mogelijke roosjes.
Wanneer ik de broccoli roerbak gaan eerst de stukjes steel in de pan met een schijfje citroen en na 5 minuten doe ik de roosjes erbij.
Dan doe ik er een heel klein beetje water bij en laat het een paar minuten stoven.
Op deze manier blijft de broccoli mooi van kleur, is de smaak opperbest en heeft de broccoli toch een stevige bite zonder dat ik last heb van de vele vezels.
Laat deze bereidingswijze nu ook nog eens gezond zijn!
Door broccoli klein te snijden, verhoog je het aantal glucosinolaten. Dit zijn zwavelverbindingen die alle koolsoorten bevatten en die kankerwerend werken. Bij verhitting gaan deze weer verloren. Met klein snijden en kort verhitten behoud je het meest van deze fyto-nutriënten. De glucosinolaten in broccoli wordt door enzymen omgezet in sulforafaan. Deze stof kan ons lichaam ontgiften van benzeen,
een giftige koolwaterstof verbinding die vrijkomt bij tabaksrook, uitlaatgassen van auto's, en bij de uitstoot gassen van de industrie.
Door het schijfje citroen toe te voegen wordt de broccoli beter verteerbaar en zijn de voedingstoffen beter opneembaar.
Roerbak broccoli met paprika en courgette
- 1/2 broccoli
- 1/2 rode paprika
- 1/2 courgette
- 1 ui
- halve prei
- extra vierge olijfolie
- 1/4 tl venkelzaad
- schijfje citroen
- 1 tl shoyu (Japanse sojasaus)
- Maak de broccoli schoon en snijd de roosjes van de steeltjes. Maak ze zo klein mogelijk maar nog wel zo dat je roosje blijft zien.
- Snijd de steeltjes en de steel in hele kleine stukjes.
- Pel de ui en snijd hem in ringen.
- Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in reepjes.
- Was de courgette en snijd hem in reepjes.
- Was de prei en snijd hem in ringen.
- Verwarm de olijfolie in de pan.
- Doe er de ui-ringen bij, het venkelzaad, de in kleine stukjes gesneden steeltjes broccoli en het schijfje citroen.
- Roer bak dit 5 minuten.
- Voeg dan de roosjes, de reepjes paprika en reepjes courgette toe en roerbak nog 5 minuten.
- Voeg de prei-ringen toen, roer nog even door en maak op smaak met een tl. shoyu.
Over broccoli
Broccoli is een lid van de kruisbloemige familie, de koolsoortenfamilie. En zoals al de leden van deze familie is ook broccoli rijk aan krachtige antioxidanten, waaronder sulforafaan en kaempferol, met ontstekingsremmende eigenschappen.
Broccoli is rijk aan vitamine A, C, B11, choline en K en de mineralen kalium, ijzer, selenium, calcium, koper, choline, zink en fosfor en magnesium.
De vezels en het chroom in broccoli helpen de voedingstoffen goed op te nemen, houden de bloedsuikerspiegel stabiel en met name het chroom zorgt voor een goede werking van insuline .
Doordat broccoli zwavelhoudende aminozuren bevat en vitamine C helpt zij de lever bij het verwijderen van vrije radicalen en o.a. urinezuur en dat is heel gunstig bij problemen die verband houden met verzuring en toxines, zoals, jicht, jeuk, eczeem, reuma, nierstenen en huidproblemen. Ook kan broccoli de vetten die de lever in zich zelf heeft opgeslagen (de triglyceriden) verwijderen.
De fytonutriënten in Broccoli voorkomen het ontstaan van neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer en zijn kankerremmend en gaan ziekten van harte en bloedvaten tegen. Ook kunnen ze de schadelijke invloed van de zon teniet doen.
Door de aanwezigheid van choline en vitamine K heeft broccoli een positieve invloed op het geheugen en het brein.
Broccoli helpt de weerstand te vergroten.
De mineralen kalium, natrium, magnesium en calcium hebben een gunstige invloed op de bloeddruk.
Belangrijke voedingstoffen in
Gerelateerde posts:









