Broccoli

Ronnie de Winter • 16 april 2023

Met paprika en courgette!

Broccoli is een uitermate gezonde groente. Ik vind hem echter niet zo lekker en krijg er vaak een opgeblazen gevoel van. De oorzaak zijn de stugge vezels met name van de steel. Ik heb er iets op gevonden zodat ik toch deze groente met smaak eet zonder klachten.


Allereerst snijd ik de roosjes van de steel en ook de steeltjes van de roosjes. Deze steeltjes bevatten de taaiste vezels. Ik snijd de steeltjes heel klein. De roosjes pluk ik ook nog verder van de steeltjes af en maak zo klein mogelijke roosjes. 


Wanneer ik de broccoli roerbak gaan eerst de stukjes steel in de pan  met een schijfje citroen en na 5 minuten doe ik de roosjes erbij.

Dan doe ik er een heel klein beetje water bij en laat het een paar minuten stoven.

Op deze manier blijft de broccoli mooi van kleur, is de smaak opperbest en heeft de broccoli toch een stevige bite zonder dat ik last heb van de vele vezels.


Laat deze bereidingswijze nu ook nog eens gezond zijn!

Door broccoli klein te snijden, verhoog je het aantal glucosinolaten. Dit zijn zwavelverbindingen die alle koolsoorten bevatten en die kankerwerend werken. Bij verhitting gaan deze weer verloren. Met klein snijden en kort verhitten behoud je het meest van deze fyto-nutriënten. De glucosinolaten in broccoli wordt door enzymen omgezet in sulforafaan. Deze stof kan ons lichaam ontgiften van benzeen,

een giftige koolwaterstof verbinding die vrijkomt bij tabaksrook, uitlaatgassen van auto's, en bij de uitstoot gassen van de industrie.

Door het schijfje citroen toe te voegen wordt de broccoli beter verteerbaar en zijn de voedingstoffen beter opneembaar.


Roerbak broccoli met paprika en courgette

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1/2 broccoli
  • 1/2 rode paprika
  • 1/2 courgette
  • 1 ui
  • halve prei
  • extra vierge olijfolie
  • 1/4 tl venkelzaad
  • schijfje citroen
  • 1 tl shoyu (Japanse sojasaus)

Bereidingswijze:
  • Maak de broccoli schoon en snijd de roosjes van de steeltjes. Maak ze zo klein mogelijk maar nog wel zo dat je roosje blijft zien.
  • Snijd de steeltjes en de steel in hele kleine stukjes.
  • Pel de ui en snijd hem in ringen.
  • Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in reepjes.
  • Was de courgette en snijd hem in reepjes.
  • Was de prei en snijd hem in ringen.
  • Verwarm de olijfolie in de pan.
  • Doe er de ui-ringen bij, het venkelzaad, de in kleine stukjes gesneden steeltjes broccoli en het schijfje citroen.
  • Roer bak dit 5 minuten.
  • Voeg dan de roosjes, de reepjes paprika en reepjes courgette toe en roerbak nog 5 minuten.
  • Voeg de prei-ringen toen, roer nog even door en maak op smaak met een tl. shoyu.

Lekker met zwarte linzen (zw. linzen, stukjes broccoli, schijf citroen)  en gele rijst ( rijst, ui, kurkuma, komijnzaad, kokosolie, kaneel)!
En een groene salade vooraf!

Over broccoli


Broccoli is een lid van de kruisbloemige familie, de koolsoortenfamilie. En zoals al de leden van deze familie is ook broccoli rijk aan krachtige antioxidanten, waaronder sulforafaan en kaempferol,  met ontstekingsremmende eigenschappen.

Broccoli is rijk aan vitamine A, C, B11, choline en K en de mineralen kalium, ijzer, selenium, calcium, koper, choline, zink en fosfor en magnesium.

De vezels en het chroom in broccoli helpen de voedingstoffen goed op te nemen, houden de bloedsuikerspiegel stabiel en  met name het chroom zorgt voor een goede werking van insuline .

Doordat broccoli zwavelhoudende aminozuren bevat en vitamine C helpt zij de lever bij het verwijderen van vrije radicalen en o.a. urinezuur en dat is heel gunstig bij problemen die verband houden met verzuring en toxines, zoals, jicht, jeuk, eczeem, reuma, nierstenen en huidproblemen. Ook kan broccoli  de vetten die de lever in zich zelf heeft opgeslagen (de triglyceriden) verwijderen.

De fytonutriënten in Broccoli voorkomen het ontstaan van neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer en zijn kankerremmend en gaan ziekten van harte en bloedvaten tegen. Ook kunnen ze de schadelijke invloed van de zon teniet doen.

Door de aanwezigheid van choline en vitamine K heeft broccoli een positieve invloed op het geheugen en het brein.

Broccoli helpt de weerstand te vergroten.

De mineralen kalium, natrium, magnesium en calcium hebben een gunstige invloed op de bloeddruk.



Belangrijke voedingstoffen in

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Choline

    - is nodig voor een goede vet- en cholesterolsotfwisseling

    - helpt de lever te ontgiften

    - voorkomt leververvetting

    - is een onderdeel van de stof lecithine

    - belangrijk voor het geheugen en de concentratie

    - in nodig voor de zenucellen en vaatwanden

    - helpt de nieren hun werk te kunnen doen

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Selenium

    - gaat veroudering tegen

    - werkt ontstekingsremmend

    - verwijdert giftige metalen

    - werkt preventie tegen kanker

    - helpt het schildklierhormoon


  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Bètacaroteen

    - geeft de vrucht/groente kleur

    - onstekingsremmend

    - kankerwerend

    - beschermt tegen hart- en vaatziekten

    - werkt afweer verhogend

    - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More