Zuurkool stamppot

Ronnie de Winter • 23 april 2023

Makkelijk en gezond!

Zo af en toe is er toch weer zo'n gure dag in april. En als de koel kast bijna leeg is, ligt er bij vaak nog wel een pakje zuurkool in. Handig en lekker om dan een zuurkoolstamppot te maken. Zuurkool is gefermenteerde witte kool. Ze bevat veel vezels en antioxidanten en is rijk aan vitamine B, C, K en foliumzuur. Ook de mineralen natrium, ijzer, mangaan, koper en kalium zijn goed vertegenwoordigd. Extra toevoegen van zout is dan ook niet nodig. Zuurkool is van zichzelf al zout. Zuurkool bevat veel probiotica en dat is heel goed voor je darmflora.

Alle reden om zuurkool op het menu te zetten.

Zuurkool stamppot

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 5 middelgrote kruimige aardappels
  • 3/4 pakje zuurkool
  • 100 gram tomatenpuree
  • 1 ui
  • 1/4 tl venkelzaad
  • 1/4 tl komijnzaad
  • zwarte peper
  • extra vierge olijfolie
  • wok blokjes (tofu) naturel
  • beetje zachte geitenkaas
Bereidingswijze:
  • Schil de aardappels en kook ze in 15 minuten gaar. Laat ze afkoelen en stamp ze kruimelig.
  • Pel de ui en snijd ze in ringen.
  • Verwarm de extra vierge olijfolie  in een hapjes pan en fruit hierin het komijn- en venkelzaad en de ui-ringen.
  • Voeg dan de tomatenpuree toe en wat water.
  • Voeg de zuurkool en de tofu wok blokjes toe, roer goed door en verwarm het geheel.
  • Maak op smaak met zwarte peper.
  • Verdeel het aardappel kruim er boven op.
  • Verwarm het geheel goed oor.
  • Verkruimel als laatste de geitenkaas erbovenop.

Over stamppotten


Stamppotten zijn gemakkelijk eenpansgerechten en zeker op koude dagen lekker om te eten. Je kunt eigenlijk allerlei soorten stamppotten verzinnen. In de basis bevat een stamppot aardappelen ( ook zoet aardappelen kunnen heel geschikt zijn of een mengsel van allerlei knollen) en een groente (rauw of gekookt) en een eiwitbron ( zoals worst, vlees maar ook peulvruchten of noten en kaas kunnen deze bron vormen).

Wanneer je de aardappelen van te voren kookt en laat afkoelen hebben ze nauwelijks invloed op de bloedsuikerspiegel. Bovnedien ben je dan vlug klaar wanneer je de stamppot in elkaar zet.

Rauwe groenten hebben de voorkeur omdat de vezels door de menging vanzelf wat zachter worden en daarmee beter verteerbaar en ze, doordat ze niet gekookt worden er nauwelijks voedingsstoffen, verloren gaan.

In de stamppot is het ook belangrijk wat vet te verwerken. Hierdoor worden de eiwitten beter verteerd. Vooral bij peulvruchten is dit van belang omdat deze nauwelijks vet bevatten. Doe b.v. een beetje extra vierge olijfolie aan tafel over de stamppot heen.

Zo blijven de vele gezonde stoffen van de extra vierge olijfolie op zijn best bewaard.

Wanneer je vlees, kaas, of noten toevoegt, zitten hierin al vetten genoeg. Maak de stamppot dan wat smeuïger door wat water toe te voegen.

Belangrijke voedingstoffen in zuurkool

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Mangaan

    - is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel

    - het is nodig voor een juiste werking van enzymen

    - het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.

  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More