Zuurkool stamppot
Makkelijk en gezond!
Zo af en toe is er toch weer zo'n gure dag in april. En als de koel kast bijna leeg is, ligt er bij vaak nog wel een pakje zuurkool in. Handig en lekker om dan een zuurkoolstamppot te maken. Zuurkool is gefermenteerde witte kool. Ze bevat veel vezels en antioxidanten en is rijk aan vitamine B, C, K en foliumzuur. Ook de mineralen natrium, ijzer, mangaan, koper en kalium zijn goed vertegenwoordigd. Extra toevoegen van zout is dan ook niet nodig. Zuurkool is van zichzelf al zout. Zuurkool bevat veel probiotica en dat is heel goed voor je darmflora.
Alle reden om zuurkool op het menu te zetten.
Zuurkool stamppot
- 5 middelgrote kruimige aardappels
- 3/4 pakje zuurkool
- 100 gram tomatenpuree
- 1 ui
- 1/4 tl venkelzaad
- 1/4 tl komijnzaad
- zwarte peper
- extra vierge olijfolie
- wok blokjes (tofu) naturel
- beetje zachte geitenkaas
- Schil de aardappels en kook ze in 15 minuten gaar. Laat ze afkoelen en stamp ze kruimelig.
- Pel de ui en snijd ze in ringen.
- Verwarm de extra vierge olijfolie in een hapjes pan en fruit hierin het komijn- en venkelzaad en de ui-ringen.
- Voeg dan de tomatenpuree toe en wat water.
- Voeg de zuurkool en de tofu wok blokjes toe, roer goed door en verwarm het geheel.
- Maak op smaak met zwarte peper.
- Verdeel het aardappel kruim er boven op.
- Verwarm het geheel goed oor.
- Verkruimel als laatste de geitenkaas erbovenop.
Over stamppotten
Stamppotten zijn gemakkelijk eenpansgerechten en zeker op koude dagen lekker om te eten. Je kunt eigenlijk allerlei soorten stamppotten verzinnen. In de basis bevat een stamppot aardappelen ( ook zoet aardappelen kunnen heel geschikt zijn of een mengsel van allerlei knollen) en een groente (rauw of gekookt) en een eiwitbron ( zoals worst, vlees maar ook peulvruchten of noten en kaas kunnen deze bron vormen).
Wanneer je de aardappelen van te voren kookt en laat afkoelen hebben ze nauwelijks invloed op de bloedsuikerspiegel. Bovnedien ben je dan vlug klaar wanneer je de stamppot in elkaar zet.
Rauwe groenten hebben de voorkeur omdat de vezels door de menging vanzelf wat zachter worden en daarmee beter verteerbaar en ze, doordat ze niet gekookt worden er nauwelijks voedingsstoffen, verloren gaan.
In de stamppot is het ook belangrijk wat vet te verwerken. Hierdoor worden de eiwitten beter verteerd. Vooral bij peulvruchten is dit van belang omdat deze nauwelijks vet bevatten. Doe b.v. een beetje extra vierge olijfolie aan tafel over de stamppot heen.
Zo blijven de vele gezonde stoffen van de extra vierge olijfolie op zijn best bewaard.
Wanneer je vlees, kaas, of noten toevoegt, zitten hierin al vetten genoeg. Maak de stamppot dan wat smeuïger door wat water toe te voegen.
Belangrijke voedingstoffen in zuurkool
Gerelateerde posts:









