Kervel

Ronnie de Winter • 30 april 2023

Een heerlijk naar anijs smakend kruid!

Kruiden voegen we toe voor de smaak, maar kruiden kunnen ook heel veel voor onze gezondheid betekenen. Kervel is een echt voorjaarskruid. Als je hem in de tuin wil, zet hem dan op een vochtige plaats in de halfschaduw en pluk er regelmatig van. Het is een eenjarige plant. Om de groei te stimuleren kun je ook de kervel geheel afknippen.  Het kruid kun je een paar dagen bewaren in de koelkast of je kunt het invriezen. Drogen is eigenlijk geen optie. Daar zijn de blaadjes te teer voor.

Het kruid is lekker bij gerechten met ei, vis, soepen, salades en sauzen.

Behalve kervel gebruiken in verschillende gerechten, kun je er ook heel goed thee van trekken. Laat het gekookte water dan afkoelen tot ca. 70 graden om zoveel mogelijk voedingsstoffen en fytonutriënten te behouden.

Kervel in een salade

(2 pers)

Ingrediënten:
  • rucola
  • komkommer
  • avocado
  • sinaasappel
  • andijvie
  • raapsteeltjes
  • kervel
  • bieslook
  • citroenmelisse
  • munt
  • citroensap
  • extra vierge olijfolie
  • zwarte peper en zout.


Bereidingswijze:
  • Was de groenten en kruiden en sla ze droog in een slacentrifuge.
  • Snijd de groente klein en de kruiden heel fijn.
  • Was de komkommer en schaaf ze in dunne plakjes.
  • Pel de avocado, snijd ze in blokjes en besprenkel ze met wat citroensap
  • Pel de sinaasappel en snijd de partjes in stukjes.
  • Maak een dressing van citroensap, extra vierge olijfolie en wat zwarte peper en zout.
  • Roer in een schaal de groenten, kruiden, de blokjes avocado en sinaasappel stukjes door elkaar.
  • Doe de dressing er over heen.

Lekker bij een gerecht met vis of peulvruchten.

Over kervel


Kervel is een familielid van de schermbloemigen, net als peterselie. Het lijkt ook wel wat op peterselie. De smaak is wat zoet en anijsachtig.


Kervel bevat veel vitamine C en ijzer. De fytonutriënten in kervel  zorgen ervoor dat de vitamine C ook nog eens beter opgenomen wordt door het lichaam. Deze fytonutiënten bestaan ook uit antioxidanten die ervoor zorgen dat de vrije radicalen die ontstaan bij oxidatieprocessen onschadelijk gemaakt worden.

Kervel bevat ook de etherische oliën. Deze geven kervel zijn smaak en geur.

Kervel wekt de eetlust op en bevordert de spijsvertering. Het kruid is dus uitermate geschikt om in een voorgerecht te gebruiken.


Kervel is bloeddrukverlagend, vochtafdrijvend en geeft energie. Kervel thee of sap van kervel kun je tegen keelpijn gebruiken.

De etherische oliën van kervel zijn in te zetten bij gewrichtsklachten en jicht, bij spierpijnen, bij maag- en darmproblemen.

Kervel is antiviraal en ontstekingsremmend en ondersteunt de lever. Kervel heeft ook een gunstige uitwerking op eczeem, spataderen, aambeien en cellulitus. Het kruid heeft een bloedzuiverende werking.

In een lotion verwerkt helpt het de huid om roodheid en zwelling te verminderen, littekens en tegen te gaan, en wonden sneller te genezen.

Het vermindert onzuiverheden van de huid.


Belangrijke voedingstoffen in kervel

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Selenium

    - gaat veroudering tegen

    - werkt ontstekingsremmend

    - verwijdert giftige metalen

    - werkt preventie tegen kanker

    - helpt het schildklierhormoon


  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Bètacaroteen

    - geeft de vrucht/groente kleur

    - onstekingsremmend

    - kankerwerend

    - beschermt tegen hart- en vaatziekten

    - werkt afweer verhogend

    - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



  • Bioflavonoïden

    - antiviraal

    - antioxidant

    - beiden bescherming tegenlicht en straling

    - leverbeschermend

    - anti kanker

    - antischimmel

    - antibacterieel

    - ontstekingswerend

    - antiallergisch

    - recyclen vitamine C

    - zorgen voor de kleurrijke delen van de plant



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More