Bloemkoolstamppot
Makkelijk, snel en niet duur!
Bloemkool kent tegenwoordig steeds meer variaties. Zo zijn er inmiddels ook paarse bloemkolen te verkrijgen en Spaanse die groen van kleur is. Leuk om deze variëteiten te combineren. In deze stamppot is alleen de witte bloemkool gebruikt. Vroeger werd bloemkool vaak een half uur gekookt. Ze is dan zo gaar dat ze gemakkelijk te prakken is. Echter ook vele waardevolle stoffen zijn in het lange kookproces verloren gegaan. Houd je van een stevige bite dan is 5 minuten koken meer dan voldoende. Om een stamppot te maken van de bloemkool kook je de roosjes iets langer 10 minuten ongeveer. Helemaal fijn prakken lukt dan niet, maar wat grover gaat prima.
Bloemkool stamppot
- 1/2 bloemkool
- 2 schijfjes citroen
- 4 aardappels
- 1 zoete bataat
- 2 zongedroogde tomaatjes
- 5 plakjes kaas
- 6 walnoten
- zwarte peper
- Maak de bloemkool schoon en kook hem met de schijfjes citroen en wat water in 10 - 15 minuten gaar.
- Schil de aardappels en de bataat en stoom ze in 15 minuten gaar.
- Rooster in een droge koekenpan de walnoten op een laag vuurtje 5 minuten.
- Snijd de zongedroogde tomaatjes in hele kleine stukjes en laat ze weken in een klein beetje water.
- Stamp de aardappels en de bataat als ze gaar zijn fijn en stamp er de gare bloemkool met wat kookvocht erdoor heen.
- Roer de geweekte tomaatjes met het vocht erdoor
- Maak op smaak met de zwarte peper.
- Doe de stamppot in een ovenschaal en dek deze af met de plakken kaas.
- Doe de schaal in een voorverwarmde oven ( 180 graden) en laat de kaas smelten. (ongeveer 10 minuten)

Over bloemkool
Bloemkool behoort tot de zwavelhoudende groenten.
Zwavel is een essentieel mineraal en is bij tal van processen in ons lichaam betrokken. Zo is het belangrijk voor de galvloeistof, de hersenen, het bindweefsel, het haar, de nagels, de huid, de lever en de alvleesklier. Zwavel is belangrijk voor de lever om te kunnen ontgiften en voor de alvleesklier om insuline aan te maken. Onze good guys in de darmflora maken van zwavel een natuurlijk antibiotica en gaan daarmee infecties tegen. In de spieren (bindweefsel) zorgt zwavel dat er minder melkzuur gevormd wordt waardoor spierkrampen worden verminderd en voorkomen.
Zwavelrijke voedingsmiddelen kunnen gasvorming veroorzaken in de darmen. Door een beetje citroensap aan het koofvocht toe te voegen
kun je dit tegengaan. Het zuur van het citroensap zorgt ook dat de witte kleur tijdens het koken behouden blijft.
Bloemkool behoort tot de kruidbloemigen. Andere groenten die tot deze familie behoren zijn alle koolsoorten en ook knolraap, koolrabi, mosterdplant, radijs, tuinkers, waterkers en spruitjes.
Kool is een goede bron van Vitamine C, E en K en een goede bron van kalium. Ze bevatten net als alle kruisbloemigen waardevolle fytonutriënten waaronder de indolen en isothiocyanaten. Deze stoffen helpen om kanker tegen te gaan.
Bloem bevat daarnaast ook wat proteïne, de vitaminen B1, B2 B3, B5, B6, B11 en de mineralen calcium magnesium, fosfor, mangaan en vezels.
Ook het aminozuur tryptofaan is goed vertegenwoordigd in bloemkool.
Door het hoge gehalte aan calcium plus de stoffen die er voor zorgen dat calcium goed wordt opgenomen is bloemkool goed voor je botten.
Het meeste calcium zit in de groene bladen. Kook de mooie bladeren dus mee.
Belangrijke voedingstoffen in bloemkool
Gerelateerde posts:









