Pastinaak, de witte wortel
Zoet en vol voedingstoffen.
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral in de wintermaanden is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden.
Het is een gemakkelijk te bereiden wortel, die goed smaakt bij de oranje winterwortels. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af.
Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
Pastinaak met wortel en rijst
- 3 winterpenen (geschrapt, in dunne plakjes)
- 1 pastinaak (geschild, in dunne plakjes)
- 1/2 rode peper
- 2 cm verse gember
- 1 teentje knoflook
- 1 gedroogde vijg
- 1 eetlepel kokos olie
- 1 schijfje citroen
- wat verse koriander
- 100 gram rijst
- kokosrasp
- Kook de rijst gaar.
- Schil de pastinaak, schraap de winterwortels en snijd ze in dunne plakjes.
- Maak de peper schoon, pel de knoflook en schil de gember. Snijd ze in hele kleine stukjes.
- Verwarm de olie in de pan en roerbak de schijfjes pastinaak en wortel in 10 minuten gaar. Voeg de stukjes gedroogde vijg en stukjes rode peper, gember en knoflook toe.
- Bak nog een paar minuten en voeg dan het schijfje citroen en eventueel een beetje water toe.
- Bestrooi met kokosrasp en wat verse koriander.
- Geef de gekookte rijst erbij.
- Lekker met een groene salade.
Over pastinaak
De pastinaak is rijk aan de mineralen kalium, magnesium, fosfor, zink, mangaan en ijzer en de vitamines B (met name foliumzuur en vitamine B5), C, E en K.
Foliumzuur ( B11) gaat osteoporose en dementie tegen en kalium helpt de bloeddruk verlagen.
Daarnaast bevatten deze geelwitte wortels veel oplosbare vezels die het cholesterolgehalte verlagen en preventief op hart- en vaatziekten werken.
Pastinaak is vochtafdrijvend en helpt tegen cellulitis.
Hij bevat ook veel antioxidanten en is hierdoor ontstekingsremmend.
De vochtafdrijvende en ontstekingsremmende werking kunnen effect hebben bij reumatische klachten.
De pastinaak bevat ook wat eiwitten, die licht verteerbaar zijn, en heeft maar weinig calorieën. De zoete smaak wordt veroorzaakt door de inuline die deze wortel rijk is. Inuline is een oplosbare vezel die onze darmflora zeer op prijs stelt. De goede bacteriën nemen door deze vezel in aantal toe en de slechte bacteriën worden minder. Hierdoor wordt ons immuunsysteem verbeterd.
Wanneer de wortel nog in de grond zit terwijl het vriest, wordt de pastinaak wat zoeter enlekkerder van smaak.
Belangrijke voedingstoffen in pastinaak
Gerelateerde posts:

