Gele biet
in een schotel met fusili en geitenkaas!
Hoewel de mooie felle kleur en de zoete smaak de gele biet heel geschikt maken voor een salade is de gele biet ook heel geschikt om warm te eten. Als het weer buiten koud en vochtig is, is warme voeding aan te raden. Het lichaam verliest hierdoor minder energie.
Gele biet smaakt goed met boekweit fusili/macaroni en yoghurt.
Gele biet met fusili
- 3 gele middelgrote bieten
- 1 ui
- 1 grote portobello
- 1 teentje knoflook4 cherry of roma tomaatjes (meer mag ook)
- 2 zongedroogde tomaten
- 1/4 tl nootmuskaat
- 1 el Italiaanse kruiden
- 1/2 el extra vierge olijfolie
- peper en zout
- yoghurt
- geitenkaas
- 100 gram fusili (boekweit)
- Kook de fusili gaar en spoel af met koud water.
- Schil de bieten en snijd ze in kleine stukjes. Kook ze in een klein laagje water gaar. Bewaar het kookvocht.
- Pel de ui en de knoflook en snipper ze fijn.
- Borstel de portobello schoon en snijd ze in kleine stukjes.
- Was de tomaatjes en snijd ze in kleine stukjes.
- Snijd ook de zongedroogde tomaatjes heel fijn.
- Verwarm de extra vierge olijf olie in de pan.
- Fruit de ui en de knoflook hierin.
- Voeg de in stukjes gesneden portobello toe en bak ze even mee.
- Voeg de stukjes tomaat en zongedroogde tomaat toe en het kookvocht van de bietjes.
- Roer goed door en laat alles even wat stoven tot de paddenstoelen gaar zijn.
- Voeg de gele bietjes, de fusili, de nootmuskaat en de Italiaanse kruiden toe en warm het goed door.
- Doe het vuur uit. Roer wat yoghurt erdoor en maak op smaak met peper en zout.
- Verkrummel er wat zachte geitenkaas over.
Over gele bieten
Gele bieten zijn van een ouder ras dan rode bieten. Ze behoren net als de andere bieten tot de ganzevoetfamilie. Ze zijn vanaf half juli tot half april verkrijgbaar. In vergelijking met de rode biet smaakt de gele biet minder zoet en minder sterk. Ook de aardse smaak die rode bietjes soms zo sterk kunnen hebben, mist de gele biet. Qua voedingstoffen lijkt de gele biet veel op de rode variant. Het is een goede bron van kalium , vitamine C, foliumzuur, ijzer, eiwitten en vezels.
Doordat de gele biet vele antioxidanten bevat, gaat hij de vrije radicalen tegen en werkt hij hiermee ontgiftend op de lever en zuiverend op het bloed. Ook het gele pigment, een betalaïne, de vezels, het ijzer en het foliumzuur versterken de lever en houden hem gezond. De vezel pectine in bieten (deze vezel zit ook in appels) reinigt de lever en verwijdert gifstoffen. Ook hierdoor verbetert de functie van de lever.
De vitamine C ondersteunt ons immuunsysteem en verbetert hiermee onze weerstand.
De grote hoeveelheid kalium helpt een gezonde bloeddruk te behouden, heeft een positieve invloed op de werking van je spieren en zenuwen.
De frisse, zoete smaak van de gele biet maakt hem heel geschikt om het te gebruiken in salades. In combinatie met walnoten, mandarijn en een dressing op basis van yoghurt, citroensap, peper en zout heb je een fris voorafje of bijgerecht.
Belangrijke voedingstoffen in gele bieten
Gerelateerde posts:









