Gele biet

Ronnie de Winter • 27 februari 2022

in een schotel met fusili en geitenkaas!

Hoewel de mooie felle kleur en de zoete smaak de gele biet heel geschikt maken voor een salade is de gele biet ook heel geschikt om warm te eten. Als het weer buiten koud en vochtig is, is warme voeding aan te raden. Het lichaam verliest hierdoor minder energie.

Gele biet smaakt goed met boekweit fusili/macaroni en yoghurt.

Gele biet met fusili

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 3 gele middelgrote bieten
  • 1 ui
  • 1 grote portobello
  • 1 teentje knoflook4 cherry of roma tomaatjes (meer mag ook)
  • 2 zongedroogde tomaten
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 1/2 el extra vierge olijfolie
  • peper en zout
  • yoghurt
  • geitenkaas
  • 100 gram fusili (boekweit)
Bereidingswijze:
  • Kook de fusili gaar en spoel af met koud water.
  • Schil de bieten en snijd ze in kleine stukjes. Kook ze in een klein laagje water gaar. Bewaar het kookvocht.
  • Pel de ui en de knoflook en snipper ze fijn.
  • Borstel de portobello schoon en snijd ze in kleine stukjes.
  • Was de tomaatjes en snijd ze in kleine stukjes.
  •  Snijd ook de zongedroogde tomaatjes heel fijn.
  • Verwarm de extra vierge olijf olie in de pan.
  • Fruit de ui en de knoflook hierin.
  • Voeg de in stukjes gesneden portobello toe en bak ze even mee.
  • Voeg de stukjes tomaat en zongedroogde tomaat toe en het kookvocht van de bietjes.
  • Roer goed door en laat alles even wat stoven tot de paddenstoelen gaar zijn.
  • Voeg de gele bietjes, de fusili, de nootmuskaat en de Italiaanse kruiden toe en warm het goed door.
  • Doe het vuur uit. Roer wat yoghurt erdoor en maak op smaak met peper en zout.
  • Verkrummel er wat zachte geitenkaas over.

In dit recept is gekozen voor fusili maar je kunt ook heel goed de fusili vervangen door lasagnebladen. Bereid daartoe de bietjes op bovenstaande manier. Vervang de yoghurt door een kaas saus en voeg tomaten puree toe en stel de lasagne schotel samen door steeds een laag bietjes, lasagnebladen en saus af te wisselen. Eindig met een laag saus en strooi daar nog wat geiten kaas over. Laat de lasagne garen in de oven.

Over gele bieten


Gele bieten zijn van een ouder ras dan rode bieten. Ze behoren net als de andere bieten tot de ganzevoetfamilie.  Ze zijn vanaf half juli tot half april verkrijgbaar. In vergelijking met de rode biet smaakt de gele biet minder zoet en minder sterk.  Ook de aardse smaak die rode bietjes soms zo sterk kunnen hebben, mist de gele biet. Qua voedingstoffen lijkt de gele biet veel op de rode variant. Het is een goede bron van kalium , vitamine C, foliumzuur, ijzer, eiwitten en vezels.

Doordat de gele biet vele antioxidanten bevat, gaat hij de vrije radicalen tegen en werkt hij hiermee ontgiftend op de lever en zuiverend op het bloed. Ook het gele pigment, een betalaïne, de vezels, het ijzer en het foliumzuur versterken de lever en houden hem gezond. De vezel pectine in bieten (deze vezel zit ook in appels) reinigt de lever en verwijdert gifstoffen. Ook hierdoor verbetert de functie van de lever.

De vitamine C ondersteunt ons immuunsysteem en verbetert hiermee onze weerstand.

De grote hoeveelheid kalium helpt een gezonde bloeddruk te behouden, heeft een positieve invloed op de werking van je spieren en zenuwen. 


De frisse, zoete smaak van de gele biet maakt hem heel geschikt om het te gebruiken in salades. In combinatie met walnoten, mandarijn en een dressing op basis van yoghurt, citroensap, peper en zout heb je een fris voorafje of bijgerecht.

Belangrijke voedingstoffen in gele bieten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 27 april 2025
Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet. Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak. Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat. Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
door Ronnie de Winter 20 april 2025
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
door Ronnie de Winter 13 april 2025
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
door Ronnie de Winter 6 april 2025
Biologisch dynamische witlof heeft een bittere smaak. Dat komt, omdat groenten die op deze wijze is geteeld, hogere concentraties fytonutriënten hebben, dan niet biologisch geteelde groenten. Vooral groenten die bitter of scherp smaken bevatten veel fytonutriënten. De hoofdgroepen van de fytonutriënten zijn polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen. Deze stoffen geven de groenten hun specifieke smaak, geur en kleur en ze werken als antioxidanten. Ze beschermen ons zo tegen ziekten, zoals dementie, kanker, hart- en vaatziekten. Bittere groenten zoals de witlof stimuleren door hun fytonutriënten de lever om gifstoffen uit te scheiden.
door Ronnie de Winter 30 maart 2025
Aubergines worden meestal gebakken of geroosterd in de oven. Ze zuigen dan enorm veel olie op waardoor ze zwaarder te verteren worden. Door aubergines te koken of te stomen worden ze heerlijk zacht en mals en zijn ze veel lichter verteerbaar. Aubergines hebben een neutrale smaak en zijn dan ook heel goed te combineren met veel verschillende kruiden en groenten. Het sponsachtige vruchtvlees neemt gemakkelijk de smaken op en door zijn textuur geeft het een vlees-achtige structuur aan een gerecht. De aubergine bevat naast vezels en wat koolhydraten vooral water en is hiermee een calorie arme groente. Je zult echter nog wel andere ingrediënten moeten toevoegen aan je maaltijd aangezien de aubergine verder weinig voedingswaarde heeft. De aubergine bevat wel veel soorten vitaminen en mineralen, maar slechts in kleine hoeveelheden. Alleen het mineraal mangaan is wat beter vertegenwoordigd. Het witte vruchtvlees verkleurt snel aan de lucht. Door er wat citroensap over te sprenkelen voorkom je deze bruine verkleu
door Ronnie de Winter 23 maart 2025
Veldsla is een bron van mineralen en vezels en onmisbaar voor onze gezondheid. Veldsla en andere slasoorten kun je met allerlei groenten combineren en aan iedere maaltijd toe te voegen. Slasoorten eet je bij voorkeur voor de maaltijd of als voorgerecht om zo de spijsvertering in gang te zetten. Slasoorten werken namelijk eetlust opwekkend. Wanneer Veldsla en andere slasoorten al lang van te voren gewassen en gesneden wordt, verliest het een deel van zijn antioxidanten en vitaminen.
door Ronnie de Winter 16 maart 2025
Zalm is een vette vissoort die vooral aangeraden wordt om 2 keer per week te eten i.v.m. het voorkomen van hart- en vaat ziekten. Dat heeft te maken met de ontstekingsremmende omega 3 ( EPA + DPA + DHA) vetzuren, die zalm rijk is. Maar zalm heeft naast deze belangrijke vetzuren nog meer goede voedingstoffen voor ons lichaam. Zo bevat het selenium, B- vitamines waaronder B 12, vitamine A, D en alle essentiële aminozuren in gemakkelijk verteerbare eiwitten. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze goede voedingstoffen is de bereidingswijze van zalm een belangrijk punt. Want bij te hoge temperaturen gaan de goede vetzuren verloren. Evenals de B vitamines en de eiwitten worden veel minder goed verteerbaar.
door Ronnie de Winter 9 maart 2025
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral aan het eind van de winter is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel met een wat zoetige smaak. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
door Ronnie de Winter 2 maart 2025
Aardappelen en andere knolgewassen zoals zoete bataat (zoete aardappel), wortels, bieten, pastinaak zijn prima voedingsmiddelen. Ze bevatten veel koolhydraten, waardoor ze als energiebron worden gezien. Er is echter wel een maar. Met name de aardappel heeft een hoog glycemische waarde, waardoor hij de bloedsuikerspiegel snel laat stijgen en vervolgens weer laat dalen. Toch is de aardappel een goed voedingsmiddel als je maar weet, hoe je deze het beste kan gebruiken. De aardappel bevat veel kalium en andere mineralen, waardoor hij erg goed is voor de zuur-base balans in je lichaam. Daarnaast heeft de aardappel een neutrale smaak, waardoor hij met allerlei groenten en andere voedingsmiddelen te combineren valt.
Show More