Gele biet

Ronnie de Winter • 27 februari 2022

in een schotel met fusili en geitenkaas!

Hoewel de mooie felle kleur en de zoete smaak de gele biet heel geschikt maken voor een salade is de gele biet ook heel geschikt om warm te eten. Als het weer buiten koud en vochtig is, is warme voeding aan te raden. Het lichaam verliest hierdoor minder energie.

Gele biet smaakt goed met boekweit fusili/macaroni en yoghurt.

Gele biet met fusili

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 3 gele middelgrote bieten
  • 1 ui
  • 1 grote portobello
  • 1 teentje knoflook4 cherry of roma tomaatjes (meer mag ook)
  • 2 zongedroogde tomaten
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 1/2 el extra vierge olijfolie
  • peper en zout
  • yoghurt
  • geitenkaas
  • 100 gram fusili (boekweit)
Bereidingswijze:
  • Kook de fusili gaar en spoel af met koud water.
  • Schil de bieten en snijd ze in kleine stukjes. Kook ze in een klein laagje water gaar. Bewaar het kookvocht.
  • Pel de ui en de knoflook en snipper ze fijn.
  • Borstel de portobello schoon en snijd ze in kleine stukjes.
  • Was de tomaatjes en snijd ze in kleine stukjes.
  •  Snijd ook de zongedroogde tomaatjes heel fijn.
  • Verwarm de extra vierge olijf olie in de pan.
  • Fruit de ui en de knoflook hierin.
  • Voeg de in stukjes gesneden portobello toe en bak ze even mee.
  • Voeg de stukjes tomaat en zongedroogde tomaat toe en het kookvocht van de bietjes.
  • Roer goed door en laat alles even wat stoven tot de paddenstoelen gaar zijn.
  • Voeg de gele bietjes, de fusili, de nootmuskaat en de Italiaanse kruiden toe en warm het goed door.
  • Doe het vuur uit. Roer wat yoghurt erdoor en maak op smaak met peper en zout.
  • Verkrummel er wat zachte geitenkaas over.

In dit recept is gekozen voor fusili maar je kunt ook heel goed de fusili vervangen door lasagnebladen. Bereid daartoe de bietjes op bovenstaande manier. Vervang de yoghurt door een kaas saus en voeg tomaten puree toe en stel de lasagne schotel samen door steeds een laag bietjes, lasagnebladen en saus af te wisselen. Eindig met een laag saus en strooi daar nog wat geiten kaas over. Laat de lasagne garen in de oven.

Over gele bieten


Gele bieten zijn van een ouder ras dan rode bieten. Ze behoren net als de andere bieten tot de ganzevoetfamilie.  Ze zijn vanaf half juli tot half april verkrijgbaar. In vergelijking met de rode biet smaakt de gele biet minder zoet en minder sterk.  Ook de aardse smaak die rode bietjes soms zo sterk kunnen hebben, mist de gele biet. Qua voedingstoffen lijkt de gele biet veel op de rode variant. Het is een goede bron van kalium , vitamine C, foliumzuur, ijzer, eiwitten en vezels.

Doordat de gele biet vele antioxidanten bevat, gaat hij de vrije radicalen tegen en werkt hij hiermee ontgiftend op de lever en zuiverend op het bloed. Ook het gele pigment, een betalaïne, de vezels, het ijzer en het foliumzuur versterken de lever en houden hem gezond. De vezel pectine in bieten (deze vezel zit ook in appels) reinigt de lever en verwijdert gifstoffen. Ook hierdoor verbetert de functie van de lever.

De vitamine C ondersteunt ons immuunsysteem en verbetert hiermee onze weerstand.

De grote hoeveelheid kalium helpt een gezonde bloeddruk te behouden, heeft een positieve invloed op de werking van je spieren en zenuwen. 


De frisse, zoete smaak van de gele biet maakt hem heel geschikt om het te gebruiken in salades. In combinatie met walnoten, mandarijn en een dressing op basis van yoghurt, citroensap, peper en zout heb je een fris voorafje of bijgerecht.

Belangrijke voedingstoffen in gele bieten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More