Gele biet

Ronnie de Winter • 27 februari 2022

in een schotel met fusili en geitenkaas!

Hoewel de mooie felle kleur en de zoete smaak de gele biet heel geschikt maken voor een salade is de gele biet ook heel geschikt om warm te eten. Als het weer buiten koud en vochtig is, is warme voeding aan te raden. Het lichaam verliest hierdoor minder energie.

Gele biet smaakt goed met boekweit fusili/macaroni en yoghurt.

Gele biet met fusili

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 3 gele middelgrote bieten
  • 1 ui
  • 1 grote portobello
  • 1 teentje knoflook4 cherry of roma tomaatjes (meer mag ook)
  • 2 zongedroogde tomaten
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 1/2 el extra vierge olijfolie
  • peper en zout
  • yoghurt
  • geitenkaas
  • 100 gram fusili (boekweit)
Bereidingswijze:
  • Kook de fusili gaar en spoel af met koud water.
  • Schil de bieten en snijd ze in kleine stukjes. Kook ze in een klein laagje water gaar. Bewaar het kookvocht.
  • Pel de ui en de knoflook en snipper ze fijn.
  • Borstel de portobello schoon en snijd ze in kleine stukjes.
  • Was de tomaatjes en snijd ze in kleine stukjes.
  •  Snijd ook de zongedroogde tomaatjes heel fijn.
  • Verwarm de extra vierge olijf olie in de pan.
  • Fruit de ui en de knoflook hierin.
  • Voeg de in stukjes gesneden portobello toe en bak ze even mee.
  • Voeg de stukjes tomaat en zongedroogde tomaat toe en het kookvocht van de bietjes.
  • Roer goed door en laat alles even wat stoven tot de paddenstoelen gaar zijn.
  • Voeg de gele bietjes, de fusili, de nootmuskaat en de Italiaanse kruiden toe en warm het goed door.
  • Doe het vuur uit. Roer wat yoghurt erdoor en maak op smaak met peper en zout.
  • Verkrummel er wat zachte geitenkaas over.

In dit recept is gekozen voor fusili maar je kunt ook heel goed de fusili vervangen door lasagnebladen. Bereid daartoe de bietjes op bovenstaande manier. Vervang de yoghurt door een kaas saus en voeg tomaten puree toe en stel de lasagne schotel samen door steeds een laag bietjes, lasagnebladen en saus af te wisselen. Eindig met een laag saus en strooi daar nog wat geiten kaas over. Laat de lasagne garen in de oven.

Over gele bieten


Gele bieten zijn van een ouder ras dan rode bieten. Ze behoren net als de andere bieten tot de ganzevoetfamilie.  Ze zijn vanaf half juli tot half april verkrijgbaar. In vergelijking met de rode biet smaakt de gele biet minder zoet en minder sterk.  Ook de aardse smaak die rode bietjes soms zo sterk kunnen hebben, mist de gele biet. Qua voedingstoffen lijkt de gele biet veel op de rode variant. Het is een goede bron van kalium , vitamine C, foliumzuur, ijzer, eiwitten en vezels.

Doordat de gele biet vele antioxidanten bevat, gaat hij de vrije radicalen tegen en werkt hij hiermee ontgiftend op de lever en zuiverend op het bloed. Ook het gele pigment, een betalaïne, de vezels, het ijzer en het foliumzuur versterken de lever en houden hem gezond. De vezel pectine in bieten (deze vezel zit ook in appels) reinigt de lever en verwijdert gifstoffen. Ook hierdoor verbetert de functie van de lever.

De vitamine C ondersteunt ons immuunsysteem en verbetert hiermee onze weerstand.

De grote hoeveelheid kalium helpt een gezonde bloeddruk te behouden, heeft een positieve invloed op de werking van je spieren en zenuwen. 


De frisse, zoete smaak van de gele biet maakt hem heel geschikt om het te gebruiken in salades. In combinatie met walnoten, mandarijn en een dressing op basis van yoghurt, citroensap, peper en zout heb je een fris voorafje of bijgerecht.

Belangrijke voedingstoffen in gele bieten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More