Granaatappel
met veldsla of postelein!
De granaatappel ziet er aan de buitenkant niet zo aantrekkelijk uit. Maar de zaden met vruchtvlees die verborgen zitten tussen de vliezen wanneer je de graanappel doormidden snijdt, zijn prachtige van kleur en heerlijk van smaak. Rol, voordat je de granaatappel door snijdt, een paar keer over een glad oppervlak. De zaden worden hierdoor al een beetje losgemaakt. Snijdt dan de granaatappel in parten en duw de schil iets naar achter en schep met een theelepel of duw met je vingers de zaden eruit. Als de granaatappel goed rijp is gaat dat heel gemakkelijk.
De zaden met vruchtvlees zijn erg decoratief. Door ze wat te besprenkelen met citroensap zijn ze een paar dagen in de koelkast houdbaar.
Qua voedingstoffen is de granaatappel een weldadige vrucht. Ze zijn o.a. heel rijk aan antioxidanten.

Voorgerecht van granaatappel met postelein
- 50 gram postelein
- 1/2 granaatappel
- schijfjes citroen
- 1 el yoghurt
- Snijd de granaatappel in stukken, buig de schil naar achter en wip de pitjes eruit.
- Was de postelein en sla hem voorzichtig droog en snijd hem wat kleiner.
- Knijp het schijfje citroen sap uit in een schaal. Roer de yoghurt en de postelein erdoor.
- Doe hiervan wat op een dessertbordje en leg de granaatappelpitjes er omheen.
- Garneer eventueel met nog een schijfje citroen.
Over granaatappel
De granaatappel beschermt ons dankzij het grote aantal polyfenolen ( w.o. flavonoïden en tannines) met hun antioxiderende werking tegen het ontstaan van ziekten. Ze verlagen de bloeddruk, hebben een positieve invloed op de cholesterolniveau en gaan ontstekingen tegen.
De graantappel heeft antibacteriële eigenschappen en werkt ook nog eens kankerwerend. Het heeft met name een remmend effect op het ontstaan van prostaatkanker.
De granaatappel remt de ontwikkeling van de Ziekte van Alzheimer.
Door zijn antibacteriële werking is de vrucht goed in te zetten bij ontstoken tandvlees maar ook bij keelontsteking.
Ook bij reumatische ontstekingen en andere gewrichtspijnen verlicht de granaatappel de pijn en gaat hij ontsteking tegen.
De granaatappel verlaagt insulineresistentie. De cellen reageren zo weer beter op het hormoon insuline. Het is hiermee een medicijn tegen (het onstaan van) diabetes.
Door de grote hoeveelheid antioxidanten zorgt de granaattappel ervoor dat het lichaam zich snel kan herstellen na sportieve prestaties. Spierpijn o.a. wordt hierdoor verminderd.
Granaatappels bevatten vooral vitaminen C, B11 en K en de mineralen kalium en magnesium en vezels.
Wat uniek is aan de granaatappel is de aanwezigheid van punicic zuur ( een omgea 5 vetzuur) en de stof punicalagin ( een tannine). De combinatie van deze twee stoffen is uniek in de graantappel en het is juist deze combinatie die zo gezondheidsbevorderend werkt op ons lichaam.
Belangrijke voedingstoffen in granaatappel
Gerelateerde posts:









