Noten
Ronnie de Winter • 25 augustus 2024
een gezond, lekker en voedzaam tussendoortje.
Over noten
Ongebrande noten zijn droog en bevatten veel fytinezuur. Door de noten te roosteren op een zacht vuurtje of ze een aantal uur te weken in water met een beetje appelciderazijn wordt het fytinezuur grotendeel afgebroken. Noten hebben dan een veel mindere verzurende werking op ons lichaam. Walnoten kun je in ver band met de omega 3 olie beter weken dan roosteren. Door het verwarmen wordt de gezonde omega 3 omgezet en komt dat onze gezondheid minder ten goede.
Noten vormen een volwaardige vleesvervanger, omdat ze alle essentiële eiwitten bevatten. Ze zijn ook erg voedzaam door de vele gezonde vetten. Het is echter niet verstandig om er zoveel van eten zodat je net zoveel eiwitten binnen krijgt als dat er in een stukje vlees van 75 gram zitten. Je krijgt dan veel te veel vet binnen wat een grote belasting is voor je lever. Dagelijks 30 tot 40 gram noten eten is voor het aantal vetten meer dan genoeg. Je zult dus noten met een andere eiwitbron moeten aanvullen wil je deze gebruiken als vleesvervanger.
Noten zijn goed te combineren met groenten en vooral in salades doen ze het goed. Andere goede combinaties zijn: noten met zuur fruit, noten met tomaat en noten met avocado en/of kokos.
In combinatie met komkommer zijn de noten erg smakelijker doordat de komkommer zo sappig is.
Amandelen en paranoten reageren basisch in je lichaam. Walnoten daarentegen zijn erg verzurend. Hazelnoten, cashewnoten, pecannoten zijn zijn ook verzurend maar minder dan walnoten.
Paranoten bevatten veel selenium. Eet je elke dag noten, eet dan niet meer dan twee paranoten op een dag. Hoewel selenium goed is voor de schildklier is een te veel juist weer schadelijk voor de schildklier.
In alle voedingsmiddelen zitten goede en minder goede stoffen. Hoe meer we variëren en kleine beetjes van verschillende voedingsmiddelen eten, hoe meer verschillende voedingsstoffen we binnen krijgen en hoe beter het lichaam de niet zo goede stoffen kan elimineren.
Less is more!
Komkommersla met noten
Ingrediënten:
- 1/2 komkommer,10 amandelen
- 1 walnoot
- 4 cashewnoten
- 2 paranoten
Bereiding:
- Week de noten 4 uur in water met een beetje appelciderazijn.
- Spoel de noten goed af en hak ze grot.
- Schil de komkommer en snijd hem in kleine blokjes (door de komkommer dun te schillen voorkom je sterke gasvorming en is de komkommer beter verteerbaar) Anderzijds kun je ook de komkommer met schil fijnsnijden als je hier geen last van hebt. De schil is rijk aan silicium.
- Doe de komkommerblokjes met de gehakte noten in een schaaltje en roer het door elkaar.
Andere gerelateerde posts:

Voel jij je weleens ‘te gevoelig’?
Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen?
Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder.
In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.










