Noten

Ronnie de Winter • 25 augustus 2024

een gezond, lekker en voedzaam tussendoortje.

Over noten

Ongebrande noten zijn droog en bevatten veel fytinezuur.  Door de noten te roosteren op een zacht vuurtje of ze een aantal uur te weken in water met een beetje appelciderazijn wordt het fytinezuur grotendeel afgebroken. Noten hebben dan een veel mindere verzurende werking op ons lichaam.  Walnoten kun je in ver band met de omega 3 olie beter weken dan roosteren. Door het verwarmen wordt de gezonde omega 3 omgezet en komt dat onze gezondheid minder ten goede. 
Noten vormen een volwaardige vleesvervanger, omdat ze alle essentiële eiwitten bevatten. Ze zijn ook erg voedzaam door de vele gezonde vetten.  Het is echter niet verstandig om er zoveel van eten zodat je net zoveel eiwitten binnen krijgt als dat er in een stukje vlees van 75 gram zitten. Je krijgt dan veel te veel vet binnen wat een grote belasting is voor je lever.  Dagelijks 30 tot 40 gram noten eten is voor het aantal vetten meer dan genoeg.  Je zult dus noten met een andere eiwitbron moeten aanvullen wil je deze gebruiken als vleesvervanger.

Noten zijn goed te combineren met groenten en vooral in salades doen ze het goed. Andere goede combinaties zijn: noten met zuur fruit, noten met tomaat en noten met avocado en/of kokos.
In combinatie met komkommer zijn de noten erg smakelijker doordat de komkommer zo sappig is.

Amandelen en paranoten reageren basisch in je lichaam. Walnoten daarentegen zijn erg verzurend. Hazelnoten, cashewnoten, pecannoten zijn zijn ook verzurend maar minder dan walnoten.

Paranoten bevatten veel selenium. Eet je elke dag noten, eet dan niet meer dan twee paranoten op een dag. Hoewel selenium goed is voor de schildklier is een te veel juist weer schadelijk voor de schildklier.

In alle voedingsmiddelen zitten goede en minder goede stoffen. Hoe meer we variëren en kleine beetjes van verschillende voedingsmiddelen eten, hoe meer verschillende voedingsstoffen we binnen krijgen en hoe beter het lichaam de niet zo goede stoffen kan elimineren.
Less is more!


Komkommersla met noten

Ingrediënten:

  • 1/2 komkommer,10 amandelen
  • 1 walnoot
  • 4 cashewnoten
  • 2 paranoten

Bereiding:

  • Week de noten 4 uur in water met een beetje appelciderazijn. 
  • Spoel de noten goed af en hak ze grot.
  • Schil de komkommer en snijd hem in kleine blokjes (door de komkommer dun te schillen voorkom je sterke gasvorming en is de komkommer beter verteerbaar) Anderzijds kun je ook de komkommer met schil fijnsnijden als je hier geen last van hebt. De schil is rijk aan silicium.
  • Doe de komkommerblokjes met de gehakte noten in een schaaltje en roer het door elkaar.

 

Andere gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More