Over salades...

Ronnie de Winter • 14 mei 2023

Een salade vooraf houdt de bloedsuikerspiegel in balans!

Nu het weer weer wat warmer wordt en er veel verse groenten verkrijgbaar zijn, zullen salades weer vaker op ons menu staan.

Salades vormen een heel gezond voorgerecht. Wanneer we groenten, noten, peulvruchten en olie vooraf aan de hoofdmaaltijd eten vormen ze een prachtige vezelbodem in onze maag en darmen waardoor de bloedsuikerspiegel door wat onze maaltijd het lichaam daarna aanbiedt nauwelijks schommelt. Door de vezels in de salade in combinatie met wat vet en eiwit blijven de voedingstoffen langer in de maag,  wat de vertering van de eiwitten en vetten ten goede komt.

Doordat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft, zullen we ons de gehele dag door energieker voelen en meer hebben aan het gezonde voedsel wat we nuttigen.

Salades kun je op veel manieren samenstellen. Kies als basis groenten, noten en een dressing waarin olie, citroensap of appelciderazijn en een klein beetje zout verwerkt is. Voor de smaak kun je een klein beetje vers of gedroogd fruit toevoegen, maar vooral niet teveel. Want dan gaat het effect van een stabiele bloedsuiker verloren. Snijd het fruit in hele kleine stukjes, dan kun je de hoeveelheid beperkt houden en heb je toch het voordeel van de smaak.

Kokosrasp is een goed alternatief voor fruit.  Het is heel vezelrijk bevat voornamelijk vet en heeft toch een zoete smaak.

Voeg je noten of pitten toe, rooster ze dan altijd eerst op een zacht vuurtje 5 minuten in de koekenpan. Zo zijn ze veel beter verteerbaar en verminder je de hoeveelheid fytinezuur. Deze stof verhindert de opname van mineralen.


IJsbergsla met doperwtjes salade

(2 pers)

Ingrediënten:
  • gekookte doperwtjes
  • venkel
  • ijsbergsla
  • kiwi
  • walnoten
  • kokosrasp
  • citroensap
  • extra vierge olijfolie
  • zwarte peper
  • zout
  • bieslook

Bereidingswijze:
  • Rooster de walnoten op een laag vuur 5 minuten in een droge koekenpan.
  • Was de venkel en schaaf hem in dunne plakjes.
  • Was de ijsbergsla en sla hem droog.
  • Schil de kiwi en snijd hem in blokjes.
  • Was de bieslook en snijd hem fijn.
  • Maak van het citroensap, de extra vierge olijfolie, de zwarte peper en een klein beetje zout een dressing
  • Doe alle ingrediënten in een schaal. Roer het door elkaar en schenk de dressing eroverheen.

Gele biet met doperwtjes salade

(2 pers)


Ingrediënten:

  • gekookte doperwtjes
  • gekookte gele biet
  • appel
  • klein uitje
  • pompoenpitten
  • appelciderazijn
  • extra vierge olijfolie
  • zwarte peper
  • zout
  • bieslook


Bereidingswijze:

  • Rooster de pompoenpitten op een laag vuur 5 minuten in een droge koekenpan.
  • Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in kleine blokjes. 
  • pel de ui en snijd hem heel fijn.
  • Snijd de gekookte gele biet in blokjes.
  • Was de bieslook en snijd hem fijn.
  • Maak van het appelciderzijn, de extra vierge olijfolie, de zwarte peper en een klein beetje zout een dressing
  • Doe alle ingrediënten in een schaal. Roer het door elkaar en schenk de dressing eroverheen.


Over onze bloedsuikerspiegel


Wanneer onze bloedsuikerspiegel gedurende de dag teveel schommelt, zullen we ons gedurende de dag regelmatig moe voelen, in een dip zitten en zin hebben in iets zoets. We hebben het gevoel iets te moeten eten om ons weer goed te voelen en doen we dat dan voelen we ons inderdaad daarna weer beter. Iedere keer dat we iets zoets ( suikerrijk) eten, hebben we een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel en de insulinespiegel. Echter het gevolg op korte termijn is weer een snelle daling.  Door deze snelle stijgingen en dalingen gaat onze bloedsuikerspiegel schommelen en ontstaat er een groot verlangen naar suikerrijk voedsel. Insuline wordt aangemaakt om de hoeveelheid suiker die in ons bloed komt, wanneer het voedsel is verteerd, in goede banen te leiden. Als de bloedsuikerspiegel stijgt,  stijgt ook de insuline spiegel in het bloed.  Insuline is een ontstekingsbevorderend hormoon en werkt ontstekingen dus in de hand. Insuline stimuleert ook enzymen die het darmslijmvlies afbreken. Hierdoor raken de darmen beschadigd en kunnen er allergieën en intoleranties ontstaan.   

Belangrijk voor ons lichaam is een stabiele bloedsuiker- en insuline spiegel.

Door minder suiker en geraffineerde koolhydraten te eten zijn we al een heel eind op de goede weg.

Echter de maaltijd beginnen met een salade vol groenten met wat noten en een dressing van wat olie, appelciderazijn en peper en zout zal zeker helpen je bloedsuikerspiegel nog meer in balans te krijgen en te houden.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More