Over salades...

Ronnie de Winter • 14 mei 2023

Een salade vooraf houdt de bloedsuikerspiegel in balans!

Nu het weer weer wat warmer wordt en er veel verse groenten verkrijgbaar zijn, zullen salades weer vaker op ons menu staan.

Salades vormen een heel gezond voorgerecht. Wanneer we groenten, noten, peulvruchten en olie vooraf aan de hoofdmaaltijd eten vormen ze een prachtige vezelbodem in onze maag en darmen waardoor de bloedsuikerspiegel door wat onze maaltijd het lichaam daarna aanbiedt nauwelijks schommelt. Door de vezels in de salade in combinatie met wat vet en eiwit blijven de voedingstoffen langer in de maag,  wat de vertering van de eiwitten en vetten ten goede komt.

Doordat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft, zullen we ons de gehele dag door energieker voelen en meer hebben aan het gezonde voedsel wat we nuttigen.

Salades kun je op veel manieren samenstellen. Kies als basis groenten, noten en een dressing waarin olie, citroensap of appelciderazijn en een klein beetje zout verwerkt is. Voor de smaak kun je een klein beetje vers of gedroogd fruit toevoegen, maar vooral niet teveel. Want dan gaat het effect van een stabiele bloedsuiker verloren. Snijd het fruit in hele kleine stukjes, dan kun je de hoeveelheid beperkt houden en heb je toch het voordeel van de smaak.

Kokosrasp is een goed alternatief voor fruit.  Het is heel vezelrijk bevat voornamelijk vet en heeft toch een zoete smaak.

Voeg je noten of pitten toe, rooster ze dan altijd eerst op een zacht vuurtje 5 minuten in de koekenpan. Zo zijn ze veel beter verteerbaar en verminder je de hoeveelheid fytinezuur. Deze stof verhindert de opname van mineralen.


IJsbergsla met doperwtjes salade

(2 pers)

Ingrediënten:
  • gekookte doperwtjes
  • venkel
  • ijsbergsla
  • kiwi
  • walnoten
  • kokosrasp
  • citroensap
  • extra vierge olijfolie
  • zwarte peper
  • zout
  • bieslook

Bereidingswijze:
  • Rooster de walnoten op een laag vuur 5 minuten in een droge koekenpan.
  • Was de venkel en schaaf hem in dunne plakjes.
  • Was de ijsbergsla en sla hem droog.
  • Schil de kiwi en snijd hem in blokjes.
  • Was de bieslook en snijd hem fijn.
  • Maak van het citroensap, de extra vierge olijfolie, de zwarte peper en een klein beetje zout een dressing
  • Doe alle ingrediënten in een schaal. Roer het door elkaar en schenk de dressing eroverheen.

Gele biet met doperwtjes salade

(2 pers)


Ingrediënten:

  • gekookte doperwtjes
  • gekookte gele biet
  • appel
  • klein uitje
  • pompoenpitten
  • appelciderazijn
  • extra vierge olijfolie
  • zwarte peper
  • zout
  • bieslook


Bereidingswijze:

  • Rooster de pompoenpitten op een laag vuur 5 minuten in een droge koekenpan.
  • Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in kleine blokjes. 
  • pel de ui en snijd hem heel fijn.
  • Snijd de gekookte gele biet in blokjes.
  • Was de bieslook en snijd hem fijn.
  • Maak van het appelciderzijn, de extra vierge olijfolie, de zwarte peper en een klein beetje zout een dressing
  • Doe alle ingrediënten in een schaal. Roer het door elkaar en schenk de dressing eroverheen.


Over onze bloedsuikerspiegel


Wanneer onze bloedsuikerspiegel gedurende de dag teveel schommelt, zullen we ons gedurende de dag regelmatig moe voelen, in een dip zitten en zin hebben in iets zoets. We hebben het gevoel iets te moeten eten om ons weer goed te voelen en doen we dat dan voelen we ons inderdaad daarna weer beter. Iedere keer dat we iets zoets ( suikerrijk) eten, hebben we een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel en de insulinespiegel. Echter het gevolg op korte termijn is weer een snelle daling.  Door deze snelle stijgingen en dalingen gaat onze bloedsuikerspiegel schommelen en ontstaat er een groot verlangen naar suikerrijk voedsel. Insuline wordt aangemaakt om de hoeveelheid suiker die in ons bloed komt, wanneer het voedsel is verteerd, in goede banen te leiden. Als de bloedsuikerspiegel stijgt,  stijgt ook de insuline spiegel in het bloed.  Insuline is een ontstekingsbevorderend hormoon en werkt ontstekingen dus in de hand. Insuline stimuleert ook enzymen die het darmslijmvlies afbreken. Hierdoor raken de darmen beschadigd en kunnen er allergieën en intoleranties ontstaan.   

Belangrijk voor ons lichaam is een stabiele bloedsuiker- en insuline spiegel.

Door minder suiker en geraffineerde koolhydraten te eten zijn we al een heel eind op de goede weg.

Echter de maaltijd beginnen met een salade vol groenten met wat noten en een dressing van wat olie, appelciderazijn en peper en zout zal zeker helpen je bloedsuikerspiegel nog meer in balans te krijgen en te houden.

Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More