Over salades...

Ronnie de Winter • 14 mei 2023

Een salade vooraf houdt de bloedsuikerspiegel in balans!

Nu het weer weer wat warmer wordt en er veel verse groenten verkrijgbaar zijn, zullen salades weer vaker op ons menu staan.

Salades vormen een heel gezond voorgerecht. Wanneer we groenten, noten, peulvruchten en olie vooraf aan de hoofdmaaltijd eten vormen ze een prachtige vezelbodem in onze maag en darmen waardoor de bloedsuikerspiegel door wat onze maaltijd het lichaam daarna aanbiedt nauwelijks schommelt. Door de vezels in de salade in combinatie met wat vet en eiwit blijven de voedingstoffen langer in de maag,  wat de vertering van de eiwitten en vetten ten goede komt.

Doordat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft, zullen we ons de gehele dag door energieker voelen en meer hebben aan het gezonde voedsel wat we nuttigen.

Salades kun je op veel manieren samenstellen. Kies als basis groenten, noten en een dressing waarin olie, citroensap of appelciderazijn en een klein beetje zout verwerkt is. Voor de smaak kun je een klein beetje vers of gedroogd fruit toevoegen, maar vooral niet teveel. Want dan gaat het effect van een stabiele bloedsuiker verloren. Snijd het fruit in hele kleine stukjes, dan kun je de hoeveelheid beperkt houden en heb je toch het voordeel van de smaak.

Kokosrasp is een goed alternatief voor fruit.  Het is heel vezelrijk bevat voornamelijk vet en heeft toch een zoete smaak.

Voeg je noten of pitten toe, rooster ze dan altijd eerst op een zacht vuurtje 5 minuten in de koekenpan. Zo zijn ze veel beter verteerbaar en verminder je de hoeveelheid fytinezuur. Deze stof verhindert de opname van mineralen.


IJsbergsla met doperwtjes salade

(2 pers)

Ingrediënten:
  • gekookte doperwtjes
  • venkel
  • ijsbergsla
  • kiwi
  • walnoten
  • kokosrasp
  • citroensap
  • extra vierge olijfolie
  • zwarte peper
  • zout
  • bieslook

Bereidingswijze:
  • Rooster de walnoten op een laag vuur 5 minuten in een droge koekenpan.
  • Was de venkel en schaaf hem in dunne plakjes.
  • Was de ijsbergsla en sla hem droog.
  • Schil de kiwi en snijd hem in blokjes.
  • Was de bieslook en snijd hem fijn.
  • Maak van het citroensap, de extra vierge olijfolie, de zwarte peper en een klein beetje zout een dressing
  • Doe alle ingrediënten in een schaal. Roer het door elkaar en schenk de dressing eroverheen.

Gele biet met doperwtjes salade

(2 pers)


Ingrediënten:

  • gekookte doperwtjes
  • gekookte gele biet
  • appel
  • klein uitje
  • pompoenpitten
  • appelciderazijn
  • extra vierge olijfolie
  • zwarte peper
  • zout
  • bieslook


Bereidingswijze:

  • Rooster de pompoenpitten op een laag vuur 5 minuten in een droge koekenpan.
  • Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in kleine blokjes. 
  • pel de ui en snijd hem heel fijn.
  • Snijd de gekookte gele biet in blokjes.
  • Was de bieslook en snijd hem fijn.
  • Maak van het appelciderzijn, de extra vierge olijfolie, de zwarte peper en een klein beetje zout een dressing
  • Doe alle ingrediënten in een schaal. Roer het door elkaar en schenk de dressing eroverheen.


Over onze bloedsuikerspiegel


Wanneer onze bloedsuikerspiegel gedurende de dag teveel schommelt, zullen we ons gedurende de dag regelmatig moe voelen, in een dip zitten en zin hebben in iets zoets. We hebben het gevoel iets te moeten eten om ons weer goed te voelen en doen we dat dan voelen we ons inderdaad daarna weer beter. Iedere keer dat we iets zoets ( suikerrijk) eten, hebben we een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel en de insulinespiegel. Echter het gevolg op korte termijn is weer een snelle daling.  Door deze snelle stijgingen en dalingen gaat onze bloedsuikerspiegel schommelen en ontstaat er een groot verlangen naar suikerrijk voedsel. Insuline wordt aangemaakt om de hoeveelheid suiker die in ons bloed komt, wanneer het voedsel is verteerd, in goede banen te leiden. Als de bloedsuikerspiegel stijgt,  stijgt ook de insuline spiegel in het bloed.  Insuline is een ontstekingsbevorderend hormoon en werkt ontstekingen dus in de hand. Insuline stimuleert ook enzymen die het darmslijmvlies afbreken. Hierdoor raken de darmen beschadigd en kunnen er allergieën en intoleranties ontstaan.   

Belangrijk voor ons lichaam is een stabiele bloedsuiker- en insuline spiegel.

Door minder suiker en geraffineerde koolhydraten te eten zijn we al een heel eind op de goede weg.

Echter de maaltijd beginnen met een salade vol groenten met wat noten en een dressing van wat olie, appelciderazijn en peper en zout zal zeker helpen je bloedsuikerspiegel nog meer in balans te krijgen en te houden.

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 27 april 2025
Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet. Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak. Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat. Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
door Ronnie de Winter 20 april 2025
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
door Ronnie de Winter 13 april 2025
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
door Ronnie de Winter 6 april 2025
Biologisch dynamische witlof heeft een bittere smaak. Dat komt, omdat groenten die op deze wijze is geteeld, hogere concentraties fytonutriënten hebben, dan niet biologisch geteelde groenten. Vooral groenten die bitter of scherp smaken bevatten veel fytonutriënten. De hoofdgroepen van de fytonutriënten zijn polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen. Deze stoffen geven de groenten hun specifieke smaak, geur en kleur en ze werken als antioxidanten. Ze beschermen ons zo tegen ziekten, zoals dementie, kanker, hart- en vaatziekten. Bittere groenten zoals de witlof stimuleren door hun fytonutriënten de lever om gifstoffen uit te scheiden.
door Ronnie de Winter 30 maart 2025
Aubergines worden meestal gebakken of geroosterd in de oven. Ze zuigen dan enorm veel olie op waardoor ze zwaarder te verteren worden. Door aubergines te koken of te stomen worden ze heerlijk zacht en mals en zijn ze veel lichter verteerbaar. Aubergines hebben een neutrale smaak en zijn dan ook heel goed te combineren met veel verschillende kruiden en groenten. Het sponsachtige vruchtvlees neemt gemakkelijk de smaken op en door zijn textuur geeft het een vlees-achtige structuur aan een gerecht. De aubergine bevat naast vezels en wat koolhydraten vooral water en is hiermee een calorie arme groente. Je zult echter nog wel andere ingrediënten moeten toevoegen aan je maaltijd aangezien de aubergine verder weinig voedingswaarde heeft. De aubergine bevat wel veel soorten vitaminen en mineralen, maar slechts in kleine hoeveelheden. Alleen het mineraal mangaan is wat beter vertegenwoordigd. Het witte vruchtvlees verkleurt snel aan de lucht. Door er wat citroensap over te sprenkelen voorkom je deze bruine verkleu
door Ronnie de Winter 23 maart 2025
Veldsla is een bron van mineralen en vezels en onmisbaar voor onze gezondheid. Veldsla en andere slasoorten kun je met allerlei groenten combineren en aan iedere maaltijd toe te voegen. Slasoorten eet je bij voorkeur voor de maaltijd of als voorgerecht om zo de spijsvertering in gang te zetten. Slasoorten werken namelijk eetlust opwekkend. Wanneer Veldsla en andere slasoorten al lang van te voren gewassen en gesneden wordt, verliest het een deel van zijn antioxidanten en vitaminen.
door Ronnie de Winter 16 maart 2025
Zalm is een vette vissoort die vooral aangeraden wordt om 2 keer per week te eten i.v.m. het voorkomen van hart- en vaat ziekten. Dat heeft te maken met de ontstekingsremmende omega 3 ( EPA + DPA + DHA) vetzuren, die zalm rijk is. Maar zalm heeft naast deze belangrijke vetzuren nog meer goede voedingstoffen voor ons lichaam. Zo bevat het selenium, B- vitamines waaronder B 12, vitamine A, D en alle essentiële aminozuren in gemakkelijk verteerbare eiwitten. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze goede voedingstoffen is de bereidingswijze van zalm een belangrijk punt. Want bij te hoge temperaturen gaan de goede vetzuren verloren. Evenals de B vitamines en de eiwitten worden veel minder goed verteerbaar.
door Ronnie de Winter 9 maart 2025
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral aan het eind van de winter is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel met een wat zoetige smaak. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
door Ronnie de Winter 2 maart 2025
Aardappelen en andere knolgewassen zoals zoete bataat (zoete aardappel), wortels, bieten, pastinaak zijn prima voedingsmiddelen. Ze bevatten veel koolhydraten, waardoor ze als energiebron worden gezien. Er is echter wel een maar. Met name de aardappel heeft een hoog glycemische waarde, waardoor hij de bloedsuikerspiegel snel laat stijgen en vervolgens weer laat dalen. Toch is de aardappel een goed voedingsmiddel als je maar weet, hoe je deze het beste kan gebruiken. De aardappel bevat veel kalium en andere mineralen, waardoor hij erg goed is voor de zuur-base balans in je lichaam. Daarnaast heeft de aardappel een neutrale smaak, waardoor hij met allerlei groenten en andere voedingsmiddelen te combineren valt.
Show More