Venkelsalade
Lekker fris!
Venkel is een licht verteerbare groente, gemakkelijk te bereiden en vraagt maar een korte kooktijd. Je kunt venkel ook rauw eten als een salade of er soep van maken. Venkel heeft een anijsachtige smaak. Hij heeft een kalmerende werking op de spijsvertering en voorkomt gasvorming en een opgeblazen gevoel.
Verse venkel heeft een mooie witte knol en fris groen loof. Het loof kun je gebruiken als garnering. Alleen het onderste stukje van de knol, de eventuele bruine vlekjes en de topjes van de steeltjes snijd je weg. Verder kun je alles van de knol gebruiken. De steeltjes zijn qua vezels wat stugger en hebben wat langer tijd nodig om te garen, maar zijn geschaafd met een komkommer schaaf heerlijk fris in een salade.
Venkelsalade
- 1 sinaasappel
- 1 knolvenkel
- rucola of een andere wat scherpere slasoort
- 8-10 walnoten
- citroensap
- extra vierge olijfolie
- 1/2 tl grove mosterd
- zwarte peper
- Snijd de venkelknol doormidden, verwijder de harde kern, was de venkel en snijd of rasp hem in dunnen plakjes.
- Maak de sinaasappel schoon en snijd hem in kleine partjes.
- Rooster de walnoten heel kort op een heel laag vuur 1 of 2 minuten en hak ze grof.
- Was de rucola of andere scherpe slasoort.
- Doe de rucola, de sinaasappel, de geraspte venkel en de geroosterde walnoten in een schaal.
- Maak van de olijfolie, het citroensap, de mosterd en de zwarte peper een dressing en schenk die over de salade. Roer alles goed door elkaar.
Over venkel
Venkel komt oorspronkelijk uit Klein-Azië en uit het gebied rond de Middellandse Zee. Deze wilde venkel groeit graag in rotsachtige gebieden. De geteelde venkel kennen we met name van de knol die we gebruiken. Van daar ook de naam knolvenkel. De knol levert veel vitamine C en is goed voor vrouwen in de menopauze. Omdat venkel veel fyto-oestrogenen bevat, kan deze de oestrogeen schommelingen bij vrouwen in de overgang positief beïnvloeden. Hierdoor worden overgangssymptomen minder.
Venkel is rijk aan vitamine C en B11 en het mineraal kalium. Verder bevat venkel de vitamine B1, B6 en de mineralen ijzer, magnesium, calcium, kalium, natrium en fosfor.
Venkel is rijk aan antioxidanten, vooral de flavonoïden zijn goed vertegenwoordigd. ook is venkel licht ontstekingsremmend en antibacterieel, waardoor het de ontwikkeling van kankercellen kan remmen.
Venkel stimuleert de spijsvertering en gaat gasvorming tegen. Het kauwen op venkelzaadjes gaat een slechte adem tegen.
Venkelzaad is te gebruiken in gerechten met groenten die gasvorming geven. Je roostert daartoe de zaadjes licht in wat extra vierge olijfolie en voeg daarna de groenten toe om te roerbakken of te stoven. Venkelzaad heeft een overheersende smaak dus matigheid is geboden.
Je kunt ook thee zetten van venkelzaad. Deze thee is vochtafdrijvend en krampstillend voor je spijsvertering. Venkel bevat de terpenen limoneen ( citrusnuance) en myristicine ( schimmelwerend). Limoneen verhoogt onze immuniteit en de productie van enzymen die tegen kanker werken. De anijsachtige smaak komt van de stof anethol.
Belangrijke voedingstoffen in venkel
Gerelateerde posts:









