Worteltjes salade met ei
Lekker op brood bij de lunch!
Biologische wortels liggen in de winkel met het loof er nog aan. Kies een bos wortels waarvan het loof er fris en groen uit ziet, dan zijn de wortels vers en stevig. Verwijder thuis het loof als je de wortels nog een paar dagen wilt bewaren. Het loof droogt de wortels uit en maakt dat de wortels slap worden. Het loof kun je voor een deel gebruiken in een salade, in een pesto, in de soep of als garnering. Biologische wortels hoeven slechts schoon geborsteld te worden onder stromend water en niet geschrapt. De schil bevat vooral veel voedingstoffen, die zo beter behouden blijven. Wortels die niet biologisch geteeld zijn bevatten naast de pesticiden ook veel nitraten. Die moeten wel worden geschrapt om hiermee zoveel mogelijk gifsporen te verwijderen.
Worteltjes salade met ei
- 5 tot 8 grote oranje wortels
- 2 gekookte eieren
- 1 kleine rode ui
- zwarte peper
- zout
- 1 el skyr, kwark of Griekse yoghurt
- 1 tl mosterd
- 1 el citroensap
- 2 el lijnzaadolie of extra vierge olijfolie
- Schrap de wortels, ( biologische wortels alleen schoon borstelen) en rasp ze.
- Snijd de eieren in stukjes.
- Pel de ui en snipper ze heel fijn.
- Doe de gesnipperde ui in een schaal.
- Maak de dressing van de skyr,mosterd, citroensap, olie en zou en peper en schenk de dressing over de ui.
- Roer de ui goed door de dressing.
- Voeg dan de geraspte worteltjes toe en de stukjes ei en schep het voorzichtig door elkaar.
Over wortels
Wortels bevatten veel carotenoïden. Met name bètacaroteen. Deze antioxidant gaat verouderingsziekten tegen, waar onder hart- en vaatziekten en kankers. Luteine en zeaxathine, ook carotenoïden beschermen ons vooral tegen staar en maculadegeneratie en zorgen ervoor dan we ook in het donker beter kunnen blijven zien.
Wortels helpen het lichaam te ontzuren omdat ze veel mineralen en sporenelementen met een alkaliserende werking bevatten.
De vele vezels in wortels stimuleren de stoelgang, beperken gisting in de darmen, bevorderen het herstel van maag- en darmslijmvlies en verlagen het cholesterolgehalte.
Wortels dragen bij tot een betere cel- en weefselvernieuwing.
Door plantaardige olie toe te voegen aan een gerecht waarin je wortels verwerkt worden de antioxidanten beter opgenomen door ons lichaam.
Kook of stoof wortels niet te lang. Dit gaat ten koste van deze vele gezonde antioxidanten en vitaminen.
Eet de ene keer de wortels rauw en een andere keer de wortels gekookt.
Zo komen alle goede stoffen van de wortels tot hun recht.
Belangrijke voedingstoffen in wortels
Gerelateerde posts:









