Pruimen vers en gedroogd
Vol antioxidanten!
In ons land met een gematigd klimaat doet de pruimenboom het goed. De vruchten kunnen in augustus en september geoogst worden. Hollandse pruimen zijn van een goede kwaliteit en hebben een lekkere zoete smaak.
Verse pruimen zijn stevig en bij wat lichte druk geven ze mee. Pruimen bewaar je op een koele plaats maar liever niet in de koelkast.
Je eet ze met schil, de schillen bevatten veel vezels en zijn goed voor onze darmen. Binnen in de pruim zit een steenachtige pit. Als de pruimen rijp zijn, wip je de pit er gemakkelijk uit als je de pruim door midden snijd.
Pruimen bevatten sorbitol. Sorbitol is een suikeralcohol met een laxerende werking. Er zijn gele, paarse en rode pruimen. De antioxidanten in de vrucht hebben invloed op de kleur en ze beschermen ons tegen de gevolgen van oxidatie in ons lichaam. Pruimen zijn goed voor de huid en onze tanden en kiezen. Ze remmen de bacteriegroei in de mond waardoor de plakvorming op onze tanden minder kans krijgt gaatjes te veroorzaken. Vitamine E in de pruim is nodig om onze huid te herstellen en jong te houden. Het cholesterolgehalte in het bloed en de lever zijn ook gebaat bij de consumptie van pruimen.
De gedroogde pruim is veel calorierijker dan een verse pruim. Dit komt omdat tijdens het drogen het zetmeel in de pruim omgezet wordt in suikers. Wil je gedroogde pruimen gebruiken in een gerecht, week de pruimen dan eerst in water zodat het lichaam ze beter kan verteren.
Het voordeel van lang weken is dat ook de suikers van de pruim oplossen in het water en ze zo minder suiker bevatten als je het weekwater niet gebruikt. Je behoudt wel een aanzienlijke hoeveelheid vitaminen, mineralen en fytonutriënten in de pruim na het weken.
Gebruik er niet te veel pruimen i.v.m. het sorbitol.
Tussendoortje met pruimen
- 2 grote pruimen
- 2 stengels bleekselderij
- 4 el magere kwark
- 12 halve walnoten
- beetje cayennepeper
- Laat de noten een nacht weken in water met een paar druppels appelciderazijn.
- Was de pruimen en ontpit ze. Snijd ze in stukjes
- Was de bleekselderij en snijd ze in plakjes.
- Spoel de noten af en laat ze uitlekken in een zeef.
- Verdeel de stukjes pruim en bleekselderij over twee schaaltjes.
- Voeg de kwark en de cayennepeper toe en roer dit door elkaar.
- Hak de noten grof en strooi die er overheen.
Over pruimen
De verse blauwe pruim bevat ontzettend veel antioxidanten. En zijn gedroogde versie nog veel meer. Door het droogproces worden zelfs nieuwe stoffen aangemaakt die ook een antioxiderende werking hebben.
De antioxidanten helpen kanker te weren. Gedroogde pruimen helpen je botten sterk en gezond te houden. Vooral voor vrouwen in de menopauze een aanrader. Gedroogde pruimen hebben naast een laxerende werking ook een vochtafdrijvend effect. Ze zijn in staat de lever te ontgiften en blokkades in de lever op te heffen.
Pruimen hebben niet veel invloed op de bloedsuikerspiegel ondanks hun hoge suikergehalte. Ze geven hun energie geleidelijk af en zijn voor sporters ideaal om over een langere periode suikers ter beschikking te hebben.
Belangrijke voedingstoffen in pruimen
Gerelateerde posts:









