Citroentijm met witlof
in een ovenschotel
Citroentijm smaakt heerlijk bij witlof. Het is een kruid met antibacteriële eigenschappen. En ideaal om in een gerecht te verwerken die je wat langer van te voren al klaarmaakt of voorbereid. Tijm gaat luchtweginfecties tegen en heeft een ontstekingsremmende werking. In combinatie met appel en witlof vormt tijm een prachtige aanvulling.
Biologisch dynamische witlof heeft nog zijn bittere smaak. Biologisch (dynamisch) geteelde voedingsmiddelen hebben hogere concentraties fytonutrïenten (de hoofdgroepen zijn: polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen) dan niet biologische geteelde producten. Vooral groenten met bittere en scherpe smaken bevatten veel fytonutrïenten. Deze fytonutrïenten beschermen ons tegen ziekten zoals dementie, kanker en hart en vaatziekten. Ze werken als antioxidanten maar hebben ook eigenschappen die de groenten hun specifiek smaak en kleur geven. Bittere groenten stimuleren o.a. door hun fytonutrïenten de lever om gifstoffen uit te scheiden.
Om de bittere smaak wat te verzachten en toch profijt te hebben van de fytonutrïenten die juist deze bittere smaak veroorzaken, kun je witlof goed combineren met iets zoets zoals appel. Ook een gebakken ui smaakt zoet en vormt met witlof een goed combi.
Witlofschotel met appel en tijm
- 4 stronkjes witlof
- 1 grote appel
- 1 á 2 tl gedroogde tijm of een paar takjes verse citroentijm
- wat zachte geitenkaas of rauwmelkse boerenkaas
- citroensap
- zwarte peper
- Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in stukjes.
- Maak de witlof schoon en snijd hem in stukjes of gebruik hem in zijn geheel als stronkje.
- Besprenkel de appelstukjes en de witlof met citroensap.
- Doe de witlof en de appelstukjes in een ovenschaal.
- Voeg de tijm toe en een klein beetje water.
- Voeg een klein beetje zwarte peper toe.
- Verkruimel wat zachte geitenkaas of leg er een paar plakken boerenkaas over de witlofstronkjes.
- Zet het in de oven en laat het in 20 minuten op 150 graden gaar worden.
Over tijm en witlof
Tijm is een keuken kruid met medicinale eigenschappen. Tijm laat onze spijsvertering beter werken en wekt de eetlust op. Tijm gaat gisting in de darmen tegen en de terpenen in tijm gaan woekering van kankercellen tegen en zorgen ervoor dat kankercellen afsterven. Tijm bevat salicylzuur en thymol. Beiden stoffen zijn antioxidanten en remmen ontstekingen. De stof thymol geeft de tijm zijn specifieke geur en behoort tot de fenolen. Hij heeft ook een antibacteriële werking en is goed voor de luchtwegen. Tijm houdt de luchtwegen open bij verkoudheden.
Tijm in een dressing is een natuurlijk conserveermiddel en houdt salades vrij van bacteriën. En wanneer we tijm in water van ca 80 graden tien minuten laten trekken en af laten koelen, hebben we een goed aftreksel om onze mond mee te spoelen en vrij van bacteriën te houden.
Tijm bevat veel vitamine K en de mineralen ijzer, calcium en mangaan. Hij bevat het aminozuur tryptofaan ( goed voor onze serotonineproductie ) en veel vezels. Hoewel we van tijm als kruid altijd maar een paar takjes gebruiken, geeft het desondanks toch een goede aanvulling op de voedingstoffen die we nodig hebben.
Tijm combineert goed met eieren. Ook wordt tijm vaak gebruikt bij vlees gerechten of bij kip en kalkoen.
Maar tijm smaakt ook goed bij groenten zoals, tomaat, paprika, courgette, witlof, aubergine, spinazie en komkommer.
En gekookte aardappels worden extra lekker wanneer je ze besprenkeld met wat extra vierge olijfolie en wat verse tijm.
Witlof, een licht bittere groente, wordt in het donker gekweekt. Hij is familie van de andijvie en de cichorei. Witlof bevat bitterstoffen die de uitscheiding van maagzuur en gal stimuleren en de lever ondersteunen bij de ontgifting. Dit is zeer gunstig voor de spijsvertering.
Witlof is rijk aan inuline, een vezel die als probiotica werkt. Goed voedsel dus voor je goede darmbacteriën. Witlof vermindert ook parasieten in het spijsverteringskanaal. Het stronkje bevat de meeste bitterstoffen en is dan ook heel gezond. Vaak snijden we dit weg en daarmee het beste van de witlof.
Verse witlof is wit en stevig. Je kunt hem in de groentela van de koelkast een dag of 7 bewaren. Wat citroensap toevoegen aan een witlofgerecht zorgt ervoor dat de witlof mooi wit blijft.
Witlof bevat vitamine C, B1, B2 en foliumzuur en de mineralen kalium, calcium en ijzer. Ze is caloriearm en bevat vrij veel vezels.
Belangrijke voedingstoffen in witlof
Gerelateerde posts:









