Asperges wit en groen
in een romige soep zonder room!
Het is weer tijd voor asperges. Ze zijn volop te verkrijgen in de maanden mei en juni. Asperges zijn heerlijk om als groenten te eten. Meestal worden de asperges dan geschild en worden de harde onderkanten verwijderd. Maar als soep kun je juist deze schillen en harde onderkanten gebruiken om er bouillon van te trekken die de soep een heerlijke smaak geven. Door wat ghee toe te voegen krijgt de soep een wat vollere smaak dan wanneer je alleen olijfolie gebruikt. De ghee kan je natuurlijk ook vervangen door roomboter. Maar dan is de soep niet meer zonder room (melkbestanddeel).
Romige aspergesoep zonder room
vegetarische variant
- 1 th ghee
- 1 dessertlepel extra vierge olijfolie
- 1 1/2 el gemalen havermout of bloem
- 250 gr asperges
- 3/4 groente bouillonblokje
- water
- zwarte peper en zout
- wat fijngesneden peterselie voor de garnering
- Was de asperges.
- Schil de asperges en snijd een stukje van de onderkant af.
- Doe de schillen en de harde onderkantjes van de asperges in een pan. Voeg er wat water aan toe zodat de schillen onderstaan.
- Breng dit aan de kook en zet het dan zachtjes en laat de schillen ca een half uurtje tot een smaakvolle bouillon trekken.
- Zeef de bouillon en bewaar deze.
- Verwarm de ghee met de olijf olie in een pan.
- Voeg het groente bouillon blokjes toe en toer goed.
- Voeg de gemalen havermout of de bloem toe en maak met wat koud water een glad papje (roux).
- Voeg dan onder goed roeren de asperge bouillon toe.
- Voeg de stukjes asperges toe en breng de soep aan de kook.
- Zet dan het vuur laag en laar het 7 - 10 minuten pruttelen tot de asperges gaar zijn.
- Breng op smaak met zwarte peper en zout.
- Serveer met wat fijngesneden peterselie en geroosterd brood.
Over asperges
Groene asperges hoeven niet geschild te worden, witte asperges wel. De schil van de witte asperges zijn vezeliger en harder en niet lekker. Heb je echter last van jicht of reuma dan zou ik het je aanraden het juist wel te doen. Je hebt dan minder last van de purines waar de schil van de asperges rijk aan zijn. Asperges zijn rijk aan antioxidanten. De gekleurde soorten bevatten meer antioxidanten dan de witte. In asperge zitten ook de antioxidanten luteïne en zeaxanthine die goed zijn voor de ogen. Ook bevat asperge lycopeen. Lycopeen is vooral voor mannen van belang. Deze stof is een belangrijke antioxidant voor de prostaat.
Doordat asperges rijk zijn aan kalium, asparagine en meervoudige suikers zijn ze een goede vochtafdrijver.
Asperges bevorderen de lever- en nier functie en dat wordt nog eens versterkt door ze te combineren met ei en peterselie.
Door de vele vezels zijn asperges goed voor de darmen. Ze zijn licht laxerend.
Asperges bevatten fyto-oestrogenen. Deze stoffen zijn kankerremmend en kunnen klachten die ontstaan door de menopauze verlichten.
Asperges hebben een korte kooktijd. Vaak is 7 minuten in weinig water koken al meer dan genoeg. Gebruik het kookvocht voor de saus. Zo blijven er zo veel mogelijk voedingstoffen behouden.
Asperges vormen een heerlijk en gezonde groente om een fijne maaltijd mee te bereiden. Ze zijn gemakkelijk te schillen met een dunschiller en in 7 - 10 minuten gaar. ( stomen of koken in een beetje water).
Asperges worden vaak gegarneerd met plakjes ei en verse peterselie en ze smaken goed met gekookte aardappels of aardappelpuree. Ook combineren ze erg goed met een in weinig roomboter gesmoord, stukje wilde zalm
Belangrijke voedingstoffen in Asperges
Gerelateerde posts:









