Kasha met pompoen
Geroosterde boekweit

Kasha vormt samen met linzen een volwaardige eiwitbron. Kasha is geroosterde boekweit en hoeft maar 5 minuten gekookt te worden. De korrels behouden gaar hun vorm en zien er decoratief uit in een gerecht. Je kunt het goed toepassen in soepen, curry's, havermoutpap of puur door een muesli of yoghurt
Pompoenpotpourri met kahsa
- 100 gram gele linzen gedroogd
- 2 el kasha
- 150 ml water
- 3/4 flespompoen
- 1 grote ui
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1/2 puntpaprika
- 1/2 prei
- schijfje citroen
- 3 zongedroogde tomaatjes
- 100 gram tomatenpuree
- oregano
- bonenkruid
- maggiblaadjes
- zwarte peper
- Week de linzen 4 uur in water
- Giet de linzen af in een zeef en spoel ze met schoon water af.
- Laat ze uitlekken in de zeef.
- Schil de pompoen en snijd hem in kleine stukjes.
- Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in kleine stukjes.
- Was de prei en snijd hem in ringetjes.
- Pel de ui en snijd hem fijn.
- Verwarm de extra vierge olijfolie in een pan.
- Fruit hier in de gesnipperde ui.
- Voeg de linzen toe en roer even goed om.
- Voeg het water, de stukjes paprika, de stukjes pompoen toe en breng het aan de kook.
- Voeg de stukjes zongebrande tomaatjes en het schijfje citroen toe, zet het vuur laag en laat alles in ca 10 minuten gaar worden.
- Voeg de kasha en de preiringetjes toe en laat het gerecht nog 5 minuten pruttelen.
- Roer dan de tomatenpuree erdoor.
- Snijd de kruiden fijn en voeg ze toe. Maak op smaak met zwarte peper.
De linzen en kasha in dit gerecht bieden naast de eiwitten ook voldoende koolhydraten. Wil je nog iets meer body aan deze maaltijd voeg dan een ei of wat noten toe aan de salade.
Over Kasha
Kasha is geroosterde boekweit. Boekweit is geen graansoort, al wordt hij vaak wel tot de granen gerekend. Het is een gewas dat tot de duizendknoopfamilie behoort . De vruchtjes van deze plant zijn driekantig en lijken qua samenstelling op graan. De vruchtjes, korrels, bevatten hoogwaardige eiwitten en veel mineralen. Het bevat lysine, een essentieel aminozuur, dat in graan bijna niet voorkomt. Boekweit is licht verteerbaar en heeft maar een korte bereidingstijd nodig. Boekweit heeft een zachte nootachtige smaak.
Boekweit heeft een relatief lage glycemische index en is glutenvrij en is hierdoor een goede voedingstof voor de darmen. De stof rutine in boekweit stimuleert en verbetert de doorbloeding van de bloedvaten en daarmee ook de doorbloeding in de darmen. Een andere belangrijke stof in boekweit is vanadium. Deze stof hebben we in kleine hoeveelheden nodig voor de glucose stofwisseling, het gaat de vorming van cholesterol tegen, is nodig voor de vorming van botten, kraak been en tanden en is nodig voor de balans tussen natrium en kalium.
Belangrijke voedingstoffen in kasha
Gerelateerde posts:









