Linzenburger met ei
als vlees vervanger!
Linzen behoren tot de vlinderbloem-familie. Het zijn kleine peulvruchten en vormen een goede vleesvervanger in combinatie met granen. Peulvruchten zijn duurzamer dan vlees en de opbrengst per oppervlakte grond is vele malen groter. Maar ook in het transport, opslag en verwerking zijn peulvruchten duurzamer.
Gedroogde linzen blijven jaren goed. Er zijn veel verschillende soorten linzen. De gele en de rode linzen zijn, doordat ze gespleten en ontveld zijn gemakkelijk te verteren en kosten weinig tijd om te bereiden.
Linzenburgers met ei
- 100 gram gele linzen
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 2 zongedroogde tomaten
- 12 gram verse oregano
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1 á 2 eieren
- 40 gram haloumi
- 2 el havermout
- 8 gram cashewnoten
- 1 tl venkelzaad
- 1 tl komijnzaad
- zwarte peper
- Week de linzen 4 uur in lauw water met een klein beetje zout en appelciderazijn.
- Spoel de linzen goed af onder koud water en laat ze uitlekken in een zeef.
- Pel de ui en de knoflook en snijd ze grof.
- Was de oregano en pluk de blaadjes ervan af.
- Snijd de zongedroogde tomaatjes in stukjes.
- Doe de linzen, de ui, de knoflook, de zongedroogde tomaatjes, de oregano, de havermout, de cashewnoten, het venkel- en komijnzaad in een keukenmachine en maal alles tot een dikke puree.
- Snijd de haloumie in kleine stukjes en roer di door de puree.
- Voeg wat zwarte peper toe.
- Proef even of de smaak goed is.
- Klop het ei los in een schaal en voeg er de olijfolie aan toe.
- Roer dit door de puree.
- Maak van de puree 4 schijven, leg ze op een bakplaat op bakpapier en bak ze in de oven bij 140 graden in 30 - 40 minuten gaar.

Over linzen
Linzen zijn van de gedroogde peulvruchten het best verteerbaar en zijn een goede bron van magnesium en eiwitten. In combinatie met granen vormen ze een volwaardige eiwitbron en kunnen vlees vervangen en ons van voldoende energie voorzien.
Dit komt door het aminozuur carnitine. Vlees is rijk aan dit aminozuur. Maar ons lichaam kan dit aminozuur ook zelf samenstellen uit de aminozuren uit peulvruchten en granen. Het is dan wel belangrijk dat je peulvruchten goed kunt verteren.
Er zijn verschillende soorten linzen. De rode en de gele linzen zijn het lichts verteerbaar. Door linzen van te voren 4 uur te weken in lauw water met een klein beetje appelciderazijn en een 1/2 mespuntje zout worden de linzen nog beter verteerbaar.
Linzen en andere peulvruchten zijn erg verzurend voor je lichaam. Dit komt doordat ze rijk zijn aan fytinezuur.
Om fytine zuur te kunnen afbreken, gebruikt je lichaam veel belangrijk mineralen die hiermee verloren gaan voor opname in je lichaam. Over het algemeen krijgen we al veel fytinezuur binnen door de samenstelling van onze maaltijden. Fytinezuur zit ook in chocola, cacao, granen en brood. Door linzen te weken in lauw water breekt het fytine zuur voor een deel af.
Door wat appelciderazijn en zout aan het weekwater toe te voegen , wordt er meer fytinezuur af gebroken.
Na het weken giet je het weekwater af en spoel je de linzen goed met koud water af.
Linzen bevatten eiwitten, koolhydraten en veel vezels. De koolhydraten zijn complexe koolhydraten waarvan een deel resistent zetmeel is. . Ze geven tijdens de vertering langzaam hun suikers af aan het bloed waardoor de bloedsuikerspiegel in balans blijft. Ze zijn een goede leverancier van energie voor ons lichaam en verhogen dan ook onze fysiek prestaties. Resistent zetmeel vormt een prebiotica voor onze darmflora, waardoor bepaalde bacteriën in onze darmen boterzuur aanmaken. Bpoterzuur is enerzijds weer voedsel voor andere darmbacteriën waardoor de kans op darmontstekingen, overgewicht, kanker en diabetes verminderd wordt.
Linzen zijn rijk aan magnesium en verminderen vermoeidheid.
Ze bevatten nog veel meer goede voedingstoffen (zie tabel hieronder) maar ze hebben zoals elk voedingsmiddel ook een nadeel. Ze bevatten veel purines. Voor mensen met gewrichtsproblemen zoals jicht en artritis doen er goed aan niet te veel linzen in één keer te eten.
Linzen bevatten B- vitamines, (waaronder foliumzuur), vitamine E, de mineralen magnesium, zink, ijzer, mangaan, molybdeen en koper en verschillende antioxidanten.
Belangrijke voedingstoffen in linzen
Gerelateerde posts:









