Pompoencurry
Lekker met quinoa!
Pompoenen lenen zich heel goed voor curry's. Door de zwarte bonen in de curry te combineren met quinoa verkrijg je volwaardige eiwitten en is het toevoegen van vlees of een andere eiwitbron niet nodig.
De yoghurt of skyr serveren we er apart bij. Op deze manier is de curry al iets afgekoeld voor je de yoghurt of skyr toevoegt en gaat deze niet schiften.
Pompoencurry
- 1 klein potje zwarte bonen
- 1 fles pompoen of 400 gram aan pompoenblokjes
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 cm verse gember
- 1/2 puntpaprika
- 3 wortels
- 4 bladeren Chinese kool
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl kaneel
- 3 tl koriander
- 3 draadjes saffraan
- schijfje citroen
- zwarte peper
- water
- 1 el extra vierge olijfolie
- geraspte sinaasappelschil
- Snijd de flespompoen doormidden. Verwijder de pitten en draden en snijd hem eerst in moten. Verwijder dan de schil en snijd hem in stukjes.
- Pel de ui en de knoflook en snipper ze fijn.
- Schil de gember en snijd hem in hele kleine stukjes.
- Was de puntpaprika, verwijder de zaadlijsten en snijd de helft in kleine stukjes.
- Was de koolbladeren en snijd ze in dunne reepjes.
- Rasp de wortels en snijd ze in stukjes.
- Week de saffraandraadjes 10 minuten in een beetje warm water.
- Spoel de zwarte bonen goed onder de kraan af en laat ze uitlekken in een zeef.
- Verwarm de extra vierge olijfolie in de pan. Fruit hierin de ui, knoflook en stukjes gember een paar minuten. Voeg dan de blokjes wortel en paprika toe en roer even goed door. Voeg dan de stukjes pompoen, de geraspte sinaasappelschil, het schijfje citroen en de alle kruiden toe.
- Roer even goed door en laat het op een laag pitjes 10 minuten stoven.
- Voeg dan de zwarte bonen toe en de reepjes kool en laat het nog even doorwarmen.
- Serveer de curry met een schaaltje yoghurt of skyr.
Over pompoen
De schil van de fles pompoen is niet eetbaar en de flespompoen moet je dan ook schillen. Daartoe snijd je de pompoen eerst in stukken , dan in parten en deze schil je. Ook verwijder je de zaadlijsten. Pompoenen kun je in veel gerechten gebruiken en ze zijn lang houdbaar.
Pompoen bevat met name veel bètacaroteen, provitamine A. Deze stof beperkt de schade die door vrije radicalen aan hart en vaten ontstaan, is kankerremmend en is uitstekend voor ons immuunsysteem. De stof cucurbitacine in pompoen beschermt de lever en remt de groei van kwaadaardige cellen af. Andere belangrijke antioxidanten in pompoen zijn luteïne en zeaxanthine die beiden de ogen beschermen tegen de schadelijke uv straling van de zon en het blauwe licht van beeldschermen. Deze stoffen kunnen staar en maculadegeneratie voorkomen.
In pompoen vinden we de vitaminen A, B, C en K en de mineralen ijzer, kalium, magnesium, mangaan, fosfor en koper. Een pompoen bevat naast vitaminen, mineralen en antioxidanten ook wat alfalinoleenzuur, een omega 3 vetzuur, die ontstekingsremmend werkt.
Belangrijke voedingstoffen in pompoen
Gerelateerde posts:









