Spinaziesoep
Lekker met shiitake!
Spinazie is een bladgroente die rijk is aan mineralen, vitaminen en fytonutriënten. Juist hierdoor is deze groente heel geschikt om te eten bij vermoeidheid, bloedarmoede, herstelprocessen en tijden de groei. Spinazie kan zowel gekookt, geroerbakt of rauw gegeten worden.
Vooral de jonge blaadjes lenen zich goed voor een salade bijvoorbeeld met radijs, walnoten en wat kwark of geitenkaas.
Geroerbakt vormt spinazie met tomaten en de kruiden oregano en basilicum een goede en smaakvolle combinatie.
Doordat spinazie nauwelijks gegaard hoeft te worden, voeg je ze altijd pas op het laatst toe. Zo blijven de waardevolle stoffen het best bewaard. Door spinazie te combineren met vlees wordt er door het lichaam meer ijzer uit spinazie geabsorbeerd.
Spinazie kun je ook heel goed gebruiken om er een soep van te maken. Met door als basis voor de soep doperwten te nemen, shiitake toe te voegen en wat geroosterd brood bij de soep te serveren bevat onderstaand recept ook volwaardige eiwitten.
Spinazie
- 125 gram wilde spinazie
- 1 ui
- 1/2 teentje knoflook
- 100 gram diepvries doperwtjes
- 1/2 tl kerriepoeder
- 1/2 tl koriander
- zwarte peper
- verse lavas, tijm, basilicum
- 1/2 el extra vierge olijfolie
- 450 ml water
- 50 gram shiitake
- Was de spinazie, sla hem droog en snijd hem in reepjes.
- Pel de ui en de knoflook en snijd ze fijn.
- Was de verse tuinkruiden en snijd ze heel fijn.
- Verwarm de olijfolie in de pan en voeg de gesnipperde ui en knoflook toe. Laat een minuutje op een zacht vuurtje de ui en knoflook glazig worden.
- Voeg de koriander, het kerriepoeder, de doperwtjes en het water toe en breng het aan de kook. Laat het dan 5 minuutjes pruttelen.
- Pureer de soep.
- Voeg de spinazie, de kruiden en wat zwarte peper toe en laat de spinazie even slinken. Pureer dan de soep nog een keer.
- Maak op smaak met zwarte peper en eventueel wat zout.
- Snijd de shiitake in kleine stukjes en bak ze in weinig olijfolie een paar minuten in een koekenpan. Voeg deze op het laatst aan de soep toe.
Over spinazie
Spinazie is een groente die licht verteerbaar is. Zoals alle bladgroenten bevat het veel water en weinig koolhydraten, vet en eiwit. Daarentegen is deze groente rijk aan antioxidanten, vitaminen en mineralen.
Spinazie met zijn donkergroen bladeren is rijk aan chlorofyl. Dit groene pigment zuivert onze spijsvertering en kan zware metalen aan zich binden die zo via de ontlasting ons lichaam kunnen verlaten.
De antioxidanten luteïne en zeaxanthine in spinazie hebben een heilzame werking op de ogen. Ze voorkomen de oogaandoening macula degeneratie (minder gezichtsscherpte) en cataract (staar). Ook beschermen deze antioxidanten tegen het ontstaan van kanker en kunnen ze hart- en vaatziekten voorkomen.
Betaïne, een andere belangrijke fytonutriënt waar spinazie rijk aan is, is een stikstofhoudende stof, die een zeer positieve werking op de lever heeft. Het zorgt voor een beter uithoudingsvermogen en vermindert het risico op hart- en vaatziekten.
Spinazie bevat net als snijbiet, rabarber, bieten veel oxaalzuur. Oxzaalzuur bindt om geneutraliseerd te worden in het lichaam mineralen zoals calcium. Bij het eten van grote hoeveelheden oxaalzuurrijke groenten kunnen nierstenen ontstaan bij mensen die hier gevoelig voor zijn. Vroeger deed met wat krijt door de spinazie om het oxaalzuur te binden. Door de spinazie aan te vullen met een calciumrijke groente of een zuivelproduct als kaas of yoghurt kunnen we hiermee ook het oxaalzuur binden waardoor het geen calcium aan ons lichaam onttrekt.
Belangrijke voedingstoffen in spinazie
Gerelateerde posts:









