Romanesco met quinoa
Een bloemkool met een nootachtige smaak!
Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding.
De roosjes zijn snel gaar. Hierdoor zijn ze ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren.
Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
Romanesco met quinoa
vegetarische variant
- 1/2 - 1 romanesco
- 1 ui
- 100 - 150 gram quinoa gekookt
- 2 teentjes knoflook
- 1 puntpaprika
- 10 cherrytomaatjes
- 75 gram feta
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl komijnpoeder
- chili vlokken naar smaak
- schijfje citroen
- zwarte peper
- 1 el extra vierge olijfolie
- Maak de romanesco schoon en verdeel hem in kleine roosjes.
- Pel de ui en de knoflook en snijd ze fijn.
- Kook in weinig water de romanesco roosjes met het schijfje citroen in 5 minuten gaar.
- Snijd de cherrytomaatjes door de helft en de feta in kleine stukjes.
- Maak de paprika schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in kleine stukjes.
- Verwarm de olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de ui en de knoflook.
- Voeg de stukjes paprika toe en bak ze even mee.
- Voeg de specerijen toe, bak ze een minuutje mee en roer goed door.
- Voeg de gare romanesco en de gekookte quinoa toe en roer nogmaals goed door.
- Voeg de halve cherrytomaatjes en de feta blokjes toe.
- Roer nog eens voorzichtig door en verwarm het goed door.
Over romanesco
Romanesco is een bloemkoolsoort en behoort net als de andere kolen tot de brassica-familie. Hij is eigenlijk de bloem van de kool en is eetbaar. Hij is licht groen van kleur en heeft net als bloemkool vele kleine roosjes in een bijzonder decoratieve vorm. De roosjes zijn snel gaar. 5 - 10 minuten koken of stomen is vaak voldoende om nog een lekkere bite te behouden. De kool heeft een wat nootachtige smaak die subtieler is dan die van bloemkool.
Romanesco bevat heel veel vitamine C. Maar ook carotenoïden, foliumzuur ( vitamine b11) vezels en vitamine K zijn goed vertegenwoordigd. Verder bevat hij de mineralen, mangaan, fosfor en kalium.
De othiocyanaten die elke koolsoort bevat en dus ook romanesco zijn kankerwerend.
Romanesco smaakt goed met kaas, ui, knoflook, tomaat, sperzieboontjes en paddenstoelen. En is een feestelijke groent op tafel.
Belangrijke voedingstoffen in romanesco
Gerelateerde posts:









