Venkelsalade met appel
Lekker fris!
Venkel is een licht verteerbare groente, gemakkelijk te bereiden en vraagt maar een korte kooktijd. Je kunt venkel ook rauw eten als een salade of er soep van maken. Venkel heeft een anijsachtige smaak. Hij heeft een kalmerende werking op de spijsvertering en voorkomt gasvorming en een opgeblazen gevoel.
Verse venkel heeft een mooie witte knol en fris groen loof. Het loof kun je gebruiken als garnering. Alleen het onderste stukje van de knol, de eventuele bruine vlekjes en de topjes van de steeltjes snijd je weg. Verder kun je alles van de knol gebruiken. De steeltjes zijn qua vezels wat stugger en hebben wat langer tijd nodig om te garen, maar zijn geschaafd met een komkommer schaaf heerlijk fris in een salade.
Venkelsalade
- 1 appel met rode schil
- 1 knolvenkel
- 8-10 walnoten
- citroensap
- extra vierge olijfolie
- zwarte peper
- verse kruiden zoals munt, dille, dragon
- eventueel wat feta of geraspte kaas
- Snijd de venkelknol doormidden, verwijder de harde kern, was de venkel en rasp hem.
- Roer er wat citroensap door.
- Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in stukjes.
- Sprenkel er wat citroensap op om bruinkleuring te voorkomen.
- Week de walnoten ca 1 uur in wat water. snijd ze daarna in stukjes.
- Was de kruiden en snijd ze fijn.
- Doe de kruiden, de stukjes appel, de geraspte venkel en de geweekte walnoten in een schaal.
- Maak van de olijfolie, het citroensap en de zwarte peper een dressing en schenk die over de salade. Roer alles goed door elkaar.
- Kruimel er eventueel wat feta over of strooi er wat geraspte kaas over.
Over venkel
Venkel komt oorspronkelijk uit Klein-Azië en uit het gebied rond de Middellandse Zee. Deze wilde venkel groeit graag in rotsachtige gebieden. De geteelde venkel kennen we met name van de knol die we gebruiken. Van daar ook de naam knolvenkel. De knol levert veel vitamine C en is goed voor vrouwen in de menopauze. Omdat venkel veel fyto-oestrogenen bevat, kan deze de oestrogeen schommelingen bij vrouwen in de overgang positief beïnvloeden. Hierdoor worden overgangssymptomen minder.
Venkel is rijk aan vitamine C en B11 en het mineraal kalium. Verder bevat venkel de vitamine B1, B6 en de mineralen ijzer, magnesium, calcium, kalium, natrium en fosfor.
Venkel is rijk aan antioxidanten, vooral de flavonoïden zijn goed vertegenwoordigd. ook is venkel licht ontstekingsremmend en antibacterieel, waardoor het de ontwikkeling van kankercellen kan remmen.
Venkel stimuleert de spijsvertering en gaat gasvorming tegen. Het kauwen op venkelzaadjes gaat een slechte adem tegen.
Venkelzaad is te gebruiken in gerechten met groenten die gasvorming geven. Je roostert daartoe de zaadjes licht in wat extra vierge olijfolie en voeg daarna de groenten toe om te roerbakken of te stoven. Venkelzaad heeft een overheersende smaak dus matigheid is geboden.
Je kunt ook thee zetten van venkelzaad. Deze thee is vochtafdrijvend en krampstillend voor je spijsvertering. Venkel bevat de terpenen limoneen ( citrusnuance) en myristicine ( schimmelwerend). Limoneen verhoogt onze immuniteit en de productie van enzymen die tegen kanker werken. De anijsachtige smaak komt van de stof anethol.
Belangrijke voedingstoffen in venkel
Gerelateerde posts:









