Boekweit met aardbeiendressing
Geen graan maar een grassoort!

Boekweit levert langzaam verteerbare koolhydraten. Het smaakt een beetje nootachtig en is wat zoetig. De aardbeiendressing geeft de boekweit een frisse smaak. Deze dressing kun je ook over een salade doen of door de havermout. Ook met yoghurt en muesli is hij erg lekker.
Boekweit met aardbeiendressing (als toetje of tussendoortje)
- 100 gram boekweit
- 10 aardbeien
- 10 blauwe bessen
- 1 cm verse gember
- wat kokosrasp
- citroensap naar smaak
- citroenrasp naar smaak
- 1 el extra vierge olijfolie
- beetje water
- klein beetje zout
- Kook de boekweit zoals op de verpakking staat.
- Was de aardbeien en de blauwe bessen.
- Schil de gember en snijd hem in kleine stukjes.
- doe de aardbeien, de blauwe bessen, de gember, het kokosrasp, het citroensap, de citroenrasp, de olijfolie en wat water in een blender.
- Blend het kort zodat er een mooie dressing ontstaat.
- Verdeel de boekweit in schaaltjes
- Schenk de dressing over de boekweit.
Over Boekweit
Boekweit is geen graansoort, al wordt hij vaak wel tot de granen gerekend. Het is een gewas dat tot de duizendknoopfamilie behoort. De vruchtjes van deze plant zijn driekantig en lijken qua samenstelling op graan. De vruchtjes, korrels, bevatten hoogwaardige eiwitten en veel mineralen. Het bevat lysine, een essentieel aminozuur, dat in graan bijna niet voorkomt. Boekweit is licht verteerbaar en heeft maar een korte bereidingstijd nodig. Boekweit heeft een zachte nootachtige smaak.
Boekweit heeft een relatief lage glycemische index en is glutenvrij en is hierdoor een goede voedingstof voor de darmen. De stof rutine in boekweit stimuleert en verbetert de doorbloeding van de bloedvaten en daarmee ook de doorbloeding in de darmen. Een andere belangrijke stof in boekweit is vanadium. Deze stof hebben we in kleine hoeveelheden nodig voor de glucose stofwisseling, het gaat de vorming van cholesterol tegen, is nodig voor de vorming van botten, kraakbeen en tanden en is nodig voor de balans tussen natrium en kalium.
Boekweit bevat maar weinig fytinezuur. Hoe minder fytinezuur hoe beter de mineralen door het lichaam opgenomen kunnen worden.
Belangrijke voedingstoffen in boekweit
Gerelateerde posts:









