Gevulde paprika
Koolhydraat arm en toch heel voedzaam.
Paprika's hebben prachtige kleuren; groen, rood, geel en oranje. De stoffen die voor deze mooi kleuren zorgen, zijn sterke antioxidanten. Ze geven een mooi huid en beschermen je huid tegen schade van UV straling. Vitamine C, waar de paprika rijk aan is, ondersteunt de aanmaak van collageen waardoor je huid minder snel rimpels gaat vertonen en vitamine E herstelt de huid en maakt hem zacht.
Een verse paprika is stevig en heeft een frisse kleur. Door hem na aankoop even op een koele plek te laten liggen wordt hij donkerder en smaakvoller (zoeter) en komen er meer voedingstoffen in de paprika.
Paprika's zijn bij uitstek geschikt om in de oven te roosteren of te grillen( op de laagste stand). Ze krijgen dan een heerlijke, zoete smaak. Ook door ze te stoven of te smoren worden paprika's zoeter.
Gevulde paprika
- 150 gr rode linzen
- 1 grote of 2 kleine courgettes
- 4 rode paprika's
- verse peterselie
- 1/2 tl kardamon
- 1 tl kurkuma
- 1 tl citroenkerrie
- 1 tl harissa kruiden
- 2 laurierblaadjes
- 1tl kjoriander
- 1 tl komijnzaad
- klein beetje venkelzaad
- schijfje citroen
- beetje kokosolie
- Week de linzen 4 uur in water. Spoel de linzen af en laat ze in een zeef uitlekken.
- Kook de linzen met de harissa kruiden, de laurierblaadjes en het kardamonpoeder in ca tien minuten gaar
- Verwarm de kokosolie in de pan. Rooster hierin het komijnzaad en het venkelzaad.
- Voeg de stukjes courgettes met de overige kruiden toe en roerbak ze een paar minuten.
- Bak de gare linzen even heel kort mee en vul dan de paprika's met dit mengsel.
- Zet de paprika's in een voorverwarmde oven op 180 graden en laat ze in 15 minuten gaar worden.
Over paprika
De schil van de paprika is rijk aan silicium. Dit mineraal heeft helende eigenschappen. Het kan zich omzetten in calcium en het zorgt ervoor dat de wanden van de cellen elastisch blijven. Het is een mineraal dat voor de schoonheid zorgt van onze huid, haar, nagels en tanden. Maar het is ook een belangrijk mineraal voor onze spieren, het kraakbeen, de gewrichtsbanden en pezen. Voedingsmiddelen met silicium vergroten onze botdichtheid. Silicium helpt in ons gebit cariës voorkomen en gaat het loszitten van tanden en kiezen op ouder leeftijd tegen. Het houdt het tandvlees gezond. Spierweefsel wordt flexibel van silicium. Silicium is een verjongings mineraal bij uitstek.
Silicium komt naast zuurstof het meest voor in de aardkorst. Als siliciumdioxide zit het in zand, gesteente, graniet en kwarts. In voedingsmiddelen zit het vooral in de schil van paprika's, tomaten en komkommers, in haver, brandnetels en hennepbladeren, in radijsjes en bindsla.
Maar paprika bevat meer voedingstoffen die goed zijn voor onze huid, zoals vitamine C, die zorgt voor een goede opbouw van het collageen in het bindweefsel en vitamine E, die onze huid herstelt en vrije radicalen tegen gaat die ontstaan t.g.v. UV straling.
Meer over hun werking en andere belangrijke voedingsstoffen in paprika vind je in de tabel onderaan deze post.
De rode kleur en zoete smaak van de paprika doen het goed in veel gerechten. Paprika is net als aardappels, tomaten, goijbessen en aubergine lid van de nachtschade familie. Ondanks dat het aangeraden wordt niet te vaak en te veel producten te eten uit deze familie (vanwege overgevoeligheidsreacties door de alkaloïden: solanine, tomatine, nicotine en capsaïcine), is het vreemd genoeg goed voor je lichaam regelmatig een beetje van deze producten te eten.
Het fyto-nutriënt capsaïcine zit met name in de zaadlijsten en de zaden van de paprika en kan irriterend zijn voor de slijmvliezen van het spijsverteringsstelsel. De zaadlijsten en zaden zijn gemakkelijk te verwijderen. Er zit ook wat capsaïcine in de schil. Capsaïne is niet in water oplosbaar maar wel redelijk oplosbaar in vet. Door het toevoegen van olijfolie, pindakaas, notenpasta, zure room of geraspte kaas kun je de scherpe smaak die ontstaat door de capsaïcine wat verzachten.
Belangrijke voedingstoffen in paprika
Gerelateerde posts:









