Bloemkool en andere kolen
en hun geneeskrachtige eigenschappen!
Bloemkool en alle andere kolen behoren tot de kruisbloemigen. Alle kolen bieden het lichaam antioxidanten die een beschermende werking hebben tegen kanker. Hoe feller de kleur van de kool, hoe meer beschermende stoffen hij bevat. De fel gekleurde rode kool heeft bijvoorbeeld een groot scala aan antioxidanten. De kool die goed gesloten is en waarvan de bladeren of bloemdelen een dichte vaste krop vormen zijn het best te gebruiken. En in de koelkast is een kool 1 tot 2 weken houdbaar.
Bloemkool met aardappelen
- 5 middelgrote afgekoelde aardappelen, in de schil gaar gestoomd. (Schil eventueel verwijderen)
- 1/2 bloemkool
- schijfje citroen
- yoghurt
- citroenkerrie
- zwarte peper
- zout
- beetje zachte geitenkaas
- paar takjes bieslook
- Doe de aardappelen in kleine blokjes in een schaal.
- Maak de bloemkool schoon en kook de helft in kleine roosjes in weinig water met het schijfje citroen in 7 minuten gaar.
- Voeg de gare bloemkool roosjes toe aan de aardappels en roer ze door elkaar.
- Voeg de andere ingrediënten toe, roer goed door en garneer met wat fijngesnipperde bieslook.
Over kool
Alle soorten kool bevatten veel calcium wat ook nog eens veel beter opneembaar is dan de calcium uit melk. Zo biedt ca 100 gram spitskool evenveel calcium als een glas melk. Naast de calcium biedt de kool dan ook nog eens antioxidanten, de vitaminen C, B,E en K, bètacaroteen en ijzer. Ook bevat het vele sporenelementen en zwavelverbindingen en natuurlijk vezels.
deze goede stoffen blijvenhet beste bewaard als de groenten niet te lang gekookt wordt. Dus stoom de groente, kook de groente in heel weinig water of roerbak de groente in een weinig olijfolie. Reken een gaartijd van ca 7 - 10 minuten. Chinese kool en spitskool zijn al in een paar minuten gaar. Voeg deze dan ook altijd pas op het laatst toe bij een roerbakschotel.
Voor een betere vertering en om de kool zijn kleur te laten behouden kun je een schijfje citroen toevoegen tijdens de bereiding. Ook venklezaadjes, komijnzaad of karwij zorgt voor een betere vertering van de kool en voorkomt winderigheid of een opgezette buik na het eten van kool.
Koolbladeren werden vroeger gebruikt om wonden schoon te maken. Kool neemt giftige stoffen op en zuivert zo de wond. Kool bladeren zijn in te zetten bij reuma, zenuwpijn, zweren, insectenbeten, kloven, brandwonden, luchtwegontstekingen...
Haal de harde nerven uit het blad en leg het op de zere plek. Bindt er een doek om heen en laat het sap van de bladeren een paar uur intrekken. Gebruik wel biologisch geteelde kool.
Belangrijke voedingstoffen in kool
Gerelateerde posts:









