Koriander
ontgift ons lichaam!
Koriander wordt in de Indonesische keuken ketoembar genoemd en is het kruid bij uitstek voor het verwijderen van zware metalen uit ons lichaam. Het wordt dan ook in ontgiftingskuren gebruikt. De zware metalen zoals kwik uit vis bijvoorbeeld worden opgeslagen in ons lichaam. Koriander is in staat, door de stoffen die het bevat, om deze opgestapelde giftige stoffen in ons lichaam te binden en af te voeren.
Koriander geeft een gerecht een heel eigen smaak en geur. Het zaad of eigenlijk de vruchtjes van de koriander zijn fijngemalen als poeder in combinatie met gember en zwarte peper en mooie basis voor een smaakvol gerecht.
Het wordt vaak samen met een schijfje citroen bij visgerechten geserveerd en in onderstaand recept is het een onderdeel van een tomatensaus.
De smaak en geur van koriander wordt veroorzaakt door verschillende polyfenolen en terpenen waarvan linalool de belangrijkste is.
Let wel op, niet iedereen houdt van deze typische smaak van koriander. Ongeveer 10 % van de wereldbevolking kan de smaak van koriander niet waarderen en vindt dat het kruid zeepachtig smaak. Dit komt doordat deze mensen een bepaald gen bezitten wat er voor zorgt dat deze mensen de aldehyde verbindingen kunnen ruiken die zowel in koriander als in zeep voorkomen. Hierdoor heeft koriander voor hen een zeepachtige nasmaak.
Tomatensaus met koriander
vegetarische variant
- 1 kleine ui
- 5 pruimtomaatjes
- 1 teentje knoflook
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1 el tomatenpuree
- 3 tl koriander poeder
- 1/2 tl komijnzaad
- wat amandelmelk
- Pel de knoflook en de ui en snijd ze heel fijn.
- Was de pruimtomaatjes en snijd ze in hele kleine stukjes.
- Verwarm de extra vierge olijfolie in een pannetje.
- Fruit het komijnzaad, de ui en en knoflook hier 1 minuutje in.
- Zet het vuur laag en voeg de stukjes tomaat toe.
- Roer even goed door.
- Voeg het koriander poeder toe en roer goed om.
- Voeg de tomatenpuree toe en roer alles goed door elkaar.
- Breng het zachtjes tegen de kook aan.
- Voeg wat amandelmelk toe zodat er een mooie dikke saus ontstaat.
- Serveer direct.
Over koriander
Koriander is als blad en als zaad/poeder te verkrijgen. Als blad is het een kruid en als zaadjes ( eigenlijk zijn het de vruchtjes) een specerij. Kruiden zijn de groene planten of blaadjes met een kruidige niet scherpe smaak. Specerijen komen van verschillende andere delen van planten of bomen. Het kunnen de zaden zijn, het schors, de vruchten, bloemknoppen of wortels. Specerijen zijn bijna altijd gedroogd en vaak ook vermalen tot poeder. Ze hebben vaak een krachtigere en scherpere smaak dan de kruiden.
Het kruid koriander kun je goed in eigen tuin kweken. In de tuin trekt het insecten aan die voor de komkommer, kool en wortels schadelijk zijn. Hierdoor zijn deze gewassen gevrijwaard van deze beestjes. Kruiden in een groentetuin versterken het aroma van hun buurgewas. Dat komt omdat kruiden vol etherische oliën zitten. Hun sterke geur bevordert de groei van andere gewassen en houdt schadelijke insecten op afstand. In de keuken gebruiken we de specifieke geur en smaak van koriander vaak in curry's. Vooral in de Indische keuken wordt veel koriander gebruikt
De etherische oliën van koriander komen ook de werking van onze ingewanden ten goede. Ze wekken onder meer de eetlust op. Koriander helpt afvalstoffen te verbranden en voedingstoffen beter op te nemen.
De blaadjes en de zaadjes van koriander versterken de urinewegen en gaan blaasontsteking, nierklachten en nierstenen tegen. Koriander is vochtafdrijvend.
Koriander heeft een zuiverende werking en werkt ook goed bij huidaandoeningen en jeuk.
Korianderzaadjes zijn o.a. een ingrediënt in curry's en koriander poeder is onderdeel van vele kruidenmengsels. Koriander werkt tegen voedselvergiftiging. Ze zorgt ervoor de de salmonella bacterie geen kans krijgt salmonellose te veroorzaken, welke met koorts, heftige diarree en buikkrampen gepaard gaat.
Koriander stimuleert de maagzuurproductie en geeft energie. Het is een natuurlijke smaakversterker en brengt harmonie in de spijsvertering. Koriander werkt door het salicylzuur, dat ze bevat, ontstekingsremmend.
Wanneer je koriander toevoegt aan een peulvruchtengerecht voorkomt het krampen en winderigheid.
Gemalen koriander kan als een goed bindmiddel werken in een saus. Maar kook het niet mee. Voeg het op het laatst pas toe om niet te veel van het aroma aan te tasten. Bij verhitting verliest het snel zijn specifieke geur.
De blaadjes koriander zijn lekker in salades, gehakt en couscous en worden op het laatst over het gerecht gestrooid. Ze geven een heel eigen smaak aan het gerecht.
Belangrijke voedingstoffen in
Gerelateerde posts:









